menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Το προσκύνημα Ελλήνων Ρομά στην προστάτιδά τους Αγία Βαρβάρα

 23 Αυγούστου 2014
του Νίκου Παπαχρήστου

Ένα όνειρο, η προτροπή της Αγίας Βαρβάρας και  μια  παράκληση στη χάρη της. Η βαθιά πίστη των απλών ανθρώπων και η αγάπη της Εκκλησίας για τα παιδιά της και το ενδιαφέρον Της για τη συνεχή διαποίμανσή τους.

Στο επίκεντρο οι Έλληνες Ρομά του δήμου Αγ.Βαρβάρας, μια περίτεχνη ψηφίδα στο τεράστιο μωσαϊκό του λαού της Ελλάδος.

Με δάκρυα στα μάτια, με την πίστη να διαγράφεται στα πρόσωπά τους, περισσότεροι από χίλιοι Έλληνες Ρομά απ’ όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής έσπευσαν να τιμήσουν την προστάτιδά τους  σε μια ειδική παράκληση  που τελέστηκε στο Προσκύνημά της Αγίας Βαρβάρας στον ομώνυμο δήμο.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, ηλικιωμένοι και μεσήλικες, νέοι και μικρά παιδιά, προσκύνησαν την θαυματουργή εικόνα της και το ιερό λείψανό της. Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Αγίας, η οποία όπως έλεγαν, εμφανίσθηκε στο όνειρο δύο κοριτσιών, που ζουν στην Αθήνα και την Λάρισα, και τους καλούσε να «έρθουν» κοντά της. «Η Αγία Βαρβάρα εμφανίστηκε κρατώντας ένα χταπόδι. Και είπε, “γιατί απομακρυνθήκατε, ελάτε κοντά μου”. Και έτσι πήραμε την απόφαση να έρθουμε και ζητήσαμε από τον πατέρα Δαμασκηνό να κάνουμε αυτή την παράκληση», μας είπε μια νεαρή προσκυνήτρια εμφανώς συγκινημένη, μόλις προσκύνησε το Ιερό Λείψανό της Αγίας. Σύμφωνα με πολλούς προσκυνητές ένα παρόμοιο όνειρο είχαν δει πολλοί πιστοί Έλληνες Ρώμα πριν 50 χρόνια όταν και τότε έσπευσαν να τιμήσουν μαζικά την προστάτιδά τους.

Tην παράκληση τέλεσε ο προϊστάμενος του Προσκυνηματικού Ναού Αρχιμ.Δαμασκηνός Δαμιανάκης ο οποίος στέκεται στο πλευρό των Ελλήνων Ρομά του δημου Αγ. Βαρβαρας, άλλά και όσων επισκέπτονται τακτικά το Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας. Συζητά μαζί τους, τους συμβουλεύει, τους κατηχεί, τους εξομολογεί. Διδάσκει τον λόγο της Εκκλησίας και τους προτρέπει να μένουν πιστοί στις παραδόσεις τους αλλά και να γνωρίζουν τον πλούτο της πίστης τους, τη διδασκαλία της Εκκλησίας. Μια σημαντική προσπάθεια για την ποιμαντική καθοδήγηση ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στην Εκκλησία, συμμετέχουν στην λατρευτική της ζωή, προσπαθούν να έχουν ενεργή παρουσία στις κατά τόπους ενοριακές κοινότητες των Ιερών Μητροπόλεων στις οποίες πνευματικά υπάγονται.

Με την ευλογία του Επισκόπου Φαναρίου Αγαθαγγέλου, που έχει αναδείξει το προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας και έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια οικοδόμησης στενής πνευματικής επικοινωνίας με τους Έλληνες Ρομά οι ιερείς του Ναού, π.Δαμασκηνός και π.Νικόλαος, διένειμαν σε κάθε προσκυνητή μια μικρή εικόνα της Αγίας Βαρβάρας  ενώ προηγουμένως ευλόγησαν τους αμέτρητους Άρτους αλλά και τις δεκάδες φανουρόπιτες που έφεραν οι πιστοί.

Και με τον τρόπο αυτό άνθρωποι που ήρθαν από κάθε γωνιά του λεκανοπεδίου, με ταπείνωση και σεβασμό, ανανέωσαν τον πνευματικό σύνδεσμο με την προστάτιδά τους υπό την σκέπη της στοργικής Μητέρας όλων, της Εκκλησίας που μεριμνά χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς για όλα της τα παιδιά.


ΠΗΓΗ: http://www.amen.gr/


▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου