menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Ιερείς σε ρόλο ψυχολόγου


Ο π. Θεόδωρος Μπατάκας τονίζει ότι αυξάνονται οι άνθρωποι που επιλέγουν να εξομολογηθούν τα προβλήματά τους στους ιερείς
Αυξήθηκαν οι Βολιώτες που εκμυστηρεύονται στους πνευματικούς τα προβλήματά τους
Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των Βολιωτών οι οποίοι ζητούν τη συνδρομή των πνευματικών προκειμένου να αντιμετωπίσουν προσωπικά αδιέξοδα και δεκάδες προβλήματα - παρελκόμενα της κρίσης. Ο ρόλος των πνευματικών καθίσταται ουσιαστικά πολυδιάστατος, με έντονα κοινωνικές προεκτάσεις, ειδικά σε ακραίες περιπτώσεις, όταν η συναισθηματική φόρτιση που δημιουργείται κάτω από το βάρος δυσεπίλυτων προβλημάτων, προκαλεί απελπισία, με ό,τι αυτή συνεπάγεται. Πέρα από την πνευματική συμπαράσταση, οι ιερείς καλούνται να συνδράμουν ψυχολογικά απελπισμένους Βολιώτες, οι οποίοι έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο και προσανατολίζονται σε ακραίες λύσεις, αποκαλύπτοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τη σκέψη της αυτοκτονίας. Η διαχρονική αποστολή των πνευματικών, καθίσταται πλέον σωτήρια σε αρκετές περιπτώσεις, όπου η απελπισία μοιάζει μονόδρομος, ανατρέποντας κυριολεκτικά δυσοίωνα δεδομένα.
Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ


Οι πνευματικές συνάξεις που πραγματοποιούνται από τη Μητρόπολη Δημητριάδος έχουν επιμορφωτικό χαρακτήρα, ενισχύοντας ουσιαστικά τους ίδιους τους πνευματικούς στο έργο τους. «Ενημερωνόμαστε και για τα καινούργια δεδομένα και από πλευράς ψυχολογικής και από πλευράς ιατρικής» αναφέρει ο π. Θεόδωρος Μπατάκας, εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου,
Παράλληλα προσθέτει ότι «οι ψυχικές ασθένειες έχουν φτάσει σε τρομακτικό σημείο και θα πρέπει να διαγνώσει ο πνευματικός αν χρειάζεται ο άνθρωπος ιατρική βοήθεια, αν πρέπει να συνεργαστεί και με κάποιον ειδικό. Αυτά τα θέματα είναι η καθημερινότητά μας».
Η συγκεκριμένη επισήμανση αναδεικνύει μια ακόμη αθέατη πτυχή της κρίσης, που επικεντρώνεται στον ψυχικό κόσμο των ανθρώπων, οι οποίοι νιώθουν ότι η ζωή τους έχει φτάσει στο μη περαιτέρω.
Οπως υπογραμμίστηκε, εξάλλου στη σύναξη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητροπόλεως, οι πνευματικοί δεν πρόκειται, φυσικά, να ανταλλάξουν ρόλους με τους ψυχολόγους και ψυχιάτρους, αλλά η ενημέρωσή τους για τις σύγχρονες επιστημονικές διαπιστώσεις είναι σημαντική. Η κοινή κατεύθυνση που δόθηκε στους κληρικούς, συνοψίζεται στη φράση «οι πιστοί πρέπει να φεύγουν παρηγορημένοι και ενθαρρυμένοι από το εξομολογητήριο, διότι ο ρόλος του κληρικού είναι πάντοτε ενωτικός και θετικός, όχι ελεγκτικός και τιμωρητικός».
 Χαρακτηριστική είναι ως προς αυτό η άποψη που διατυπώθηκε σε πρόσφατη Ιερατική σύναξη από τον π. Βασίλειο Θερμό, Ψυχίατρο παιδιών και εφήβων, Επίκουρο Καθηγητή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο κληρικός καλείται να κατέβει στα σκοτεινά βάθη όπου βρίσκεται ο άνθρωπος, προκειμένου να τον τραβήξει έξω».

Ανάγκη διαλόγου
Η περίοδος που διανύουμε, έχει αυξήσει τις ώρες της εξομολόγησης, αλλά και της συζήτησης, της κατάθεσης προβλημάτων, της απάντησης σε καίρια ερωτήματα και προβληματισμούς, προκειμένου να λυθούν δεκάδες ζητήματα εκ των ενόντων.
«Η παρουσία του πνευματικού είναι καθοριστική για τη ζωή μου. Οι συμβουλές του με έχουν στηρίξει σε δύσκολες στιγμές και κάθε φορά που με κυριεύει το αίσθημα της απελπισίας, επισκέπτομαι τον πνευματικό μου, για να ενισχυθώ πνευματικά, να οπλιστώ με θάρρος και να ξεπεράσω τις δυσκολίες που συναντώ σε καθημερινή βάση» υπογραμμίζει νεαρή Βολιώτισσα, η οποία επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της.
Σε εποχές κρίσης αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που προσέρχονται στο εξομολογητήριο και ζητούν παρηγοριά και πνευματική στήριξη. Το ερώτημα που προκύπτει στο σημείο αυτό είναι κατά πόσο έχει διαφοροποιηθεί ο ρόλος και η αποστολή του πνευματικού. «Ο πνευματικός πάντα ήταν ο παρηγορητής, ο ενισχυτής, ο κυματοθραύστης, θα μπορούσα να πω, του πόνου και των ανησυχιών των ανθρώπων. Μέσα στο εξομολογητήριο πολύ συχνά ακούμε την απόφαση κάποιων ανθρώπων να αυτοκτονήσουν και εκεί μέσα αναλύεται το θέμα, παρηγορούνται, ενισχύονται και αποφεύγεται η αυτοκτονία», όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο π. Θεόδωρος Μπατάκας.
Ο ίδιος προσθέτει ότι «σκοπός του πνευματικού είναι να οδηγήσει τον άνθρωπο στο Χριστό μας, να του δείξει το θέλημα του Θεού, να τον οικονομήσει και να τον βοηθήσει. Εμείς που δεν έχουμε κρίση, τονίζει ο ίδιος, είμαστε εμείς οι πνευματικοί. Ωρες ολόκληρες καθόμαστε και εξομολογούμε τις αμαρτίες των ανθρώπων, αλλά και ακούγοντας και τον πόνο των ανθρώπων και τα προβλήματά τους και τα αδιέξοδά τους. Πάρα πολλοί ενισχύονται και βοηθούνται και υλικά. Βρίσκουμε δηλαδή τρόπους, προσπαθούμε».
Η πνευματική και εν γένει κοινωνική αποστολή των πνευματικών καθίσταται ακόμη πιο σημαντική για δεκάδες ανθρώπους που μέχρι σήμερα δεν είχαν προσανατολιστεί σε ανάλογες κατευθύνσεις. «Οι άνθρωποι έρχονται συνεχώς να μας μιλήσουν για τις αρρώστιες τους, να ζητήσουν παρηγοριά από το Θεό, να ζητήσουν την προσευχή μας, να τελέσουμε μυστήρια, ένα τηλεφώνημα του ιερέα την ώρα που κάποιος εγχειρίζεται, αναπτερώνει το ηθικό των οικείων του» επισημαίνει ο π. Θεόδωρος.

Αποτρέπονται διαζύγια
Με τη συνδρομή πνευματικών έχουν αποτραπεί διαζύγια, έχουν ενισχυθεί πνευματικά και ψυχολογικά γονείς και παιδιά. Σε αρκετές περιπτώσεις, ο πνευματικός καλείται να αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο. «Πάντοτε ο πνευματικός, εφόσον υπήρχε δυνατότητα και θέληση από τις δύο πλευρές, έμπαινε στη μέση και βοηθούσε χρόνια τώρα. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Το θέμα είναι ότι σήμερα, έχουν πολλαπλασιαστεί τα περιστατικά και από την άλλη πλευρά, απευθύνονται στον ιερέα όταν φτάνουν ένα βήμα πριν από το διαζύγιο» σημειώνει ο π. Θεόδωρος.
Η διαφοροποίηση της περιόδου που διανύουμε σε σύγκριση με αντίστοιχες προγενέστερες, έγκειται στο γεγονός ότι περισσότεροι Βολιώτες απευθύνονται στον πνευματικό για να συζητήσουν τα προβλήματά τους. «Ο πνευματικός δεν ακούει μόνο τις αμαρτίες των ανθρώπων, έρχεται να στηρίξει και ψυχολογικά τους ανθρώπους, για να ακούσει τα προβλήματά τους αν και ο ρόλος του δεν είναι ψυχολογικός, αλλά κάνει και αυτό το πράγμα. Εκτός από την εξομολόγηση υπάρχει και ώρα για συζήτηση, κατάθεση προβλημάτων, απάντηση ερωτήσεων, και πρακτικά προσπαθούμε να βοηθήσουμε εκ των ενόντων» υπογραμμίζει ο ιερέας και πρόεδρος του φιλόπτωχου ταμείου του Αγίου Νικολάου.
Η καθημερινή εμπειρία δείχνει ότι ο ρόλος του πνευματικού είναι καθοριστικός σε θέματα συνοχής της οικογένειας, αλλά και ψυχικής και υλικής ενδυνάμωσης. Υπάρχουν άνθρωποι που διστάζουν να εκμυστηρευτούν στον άμεσο κοινωνικό τους περίγυρο το πρόβλημά τους, ένα πιάτο φαγητό. Σε αυτή την περίπτωση απευθύνονται στον πνευματικό κι εκείνος με τη σειρά του, βρίσκει τρόπο να τους βοηθήσει, στηρίζοντας παράλληλα με διακριτικότητα, δεκάδες νοικοκυριά.
Ο πνευματικός και κοινωνικός ρόλος ήταν πάντα ο ίδιος, όπως επισημαίνουν ιερείς της Μητρόπολης, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι λόγω της κρίσης αυξάνονται οι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια, κυρίως πνευματική, ψυχολογική αλλά και υλική. «Τώρα ενισχύεται ο παρηγορητικός μας ρόλος. Αν δεν υπήρχαν οι πνευματικοί, σήμερα θα ήταν περισσότεροι οι απελπισμένοι άνθρωποι» τονίζει ο π. Θεόδωρος, ο οποίος προσθέτει ότι «το πρώτο και μεγαλύτερο έργο της Εκκλησίας μας, είναι να οδηγεί τους ανθρώπους κοντά στο Χριστό, να τους δείχνει το δρόμο του θελήματος του Θεού, να τους παρηγορεί και να τους ενισχύει».
Η επικοινωνία που αναπτύσσεται μέσα ή έξω από το εξομολογητήριο αποδεικνύεται καθοριστική και σωτήρια για πολλούς, καθώς η διαδικασία διευθέτησης σημαντικών προβλημάτων, ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο και δημιουργεί την ανάγκη για τακτικότερη επαφή με την Εκκλησία. Η περίοδος της κρίσης, που έχει προκαλέσει μεγάλα αδιέξοδα σε δεκάδες ανθρώπους, απαιτεί ψυχική και κυρίως πνευματική θωράκιση, για να ξεπεραστούν οι «σκόπελοι». Η συνδρομή του πνευματικού είναι καθοριστική ως προς αυτό, όπως αποδεικνύεται από την εντονότερη προσέλευση του κόσμου στους ναούς, η οποία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πίστη και η ελπίδα είναι το πιο ισχυρό ανάχωμα, απέναντι στην απόγνωση και την απελπισία.
 http://www.taxydromos.gr      /Τελευταία ενημέρωση: 2015-03-02, 

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου