menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟΝ ΘΕΟ;

Ας έρθουμε τώρα σ’ ένα άλλο επιχείρημα των αιρετικών που αφορά τις εικόνες. Γιατί λένε ζωγραφίζετε εσείς οι Ορθόδοξοι το Θεό, αφού όπως λέει και ο Ευαγγελιστής Ιωάννης στο Ευαγγέλιό του, κεφάλαιο 1, στίχος 18, «δεν τον έχει δει ποτέ κανένας»; Να πάλι το γνωστό «ράβε – ξήλωνε» των αιρετικών. Γιατί ο στίχος 18, δεν σταματά εκεί, αλλά έχει και συνέχεια:«ο μονογενής Υιός που είναι στο κόλπο του Πατέρα, εκείνος τον έκαμε γνωστόν». Δηλαδή ολόκληρος ο στίχος 18, μας μιλάει για τη Θεία φύση του Θεού Πατέρα, που λογικά και αόρατη είναι και απροσπέλαστη στον άνθρωπο. Γι αυτό λέει και πιο κάτω, ότι μας την γνωρίζει ο Χριστός, που είναι και αυτός Θεός. Το ότι τον Θεό (όχι βέβαια στη Θεία φύση του), τον έχουν δει αρκετοί άνθρωποι είναι ολοφάνερο μέσα στις σελίδες της Αγίας Γραφής. Από τις δεκάδες εμφανίσεις του, διαλέγουμε δύο, από τις πιο αντιπροσωπευτικές. 

  • Η πρώτη είναι από το βιβλίο του προφήτη Ησαΐα, κεφάλαιο 6, στίχος 1:« Το έτος του θανάτου του βασιλιά Ουζζία, είδα τον Κύριο να κάθεται πάνω σε θρόνο μεγαλόπρεπο και υπερυψωμένο». Ο δε στίχος 5, από το ίδιο κεφάλαιο του Ησαΐα, είναι καταπληκτικός για την σαφήνειά του:«και τώρα είδα με τα μάτια μου το βασιλιά, τον Κύριο του σύμπαντος!». 
  • Πάμε τώρα στο βιβλίο του προφήτη Δανιήλ κεφάλαιο 7, στίχος 13: «Είδα όραμα τη νύκτα, και να, σαν Υιός ανθρώπου έρχονταν μέσα στα σύννεφα του ουρανού, και έφθασε μέχρι τον Παλαιό των ημερών». Εδώ δηλαδή ο Δανιήλ βλέπει και τον Πατέρα και τον Γιο. Άλλωστε στην Αγία Γραφή, σε πολλά σημεία της, διατρέχει η ιδέα, ότι όποιος δει τον Θεό πεθαίνει. 
  • Όπως στο βιβλίο των Κριτών κεφάλαιο 13, όπου οι γονείς του Σαμψών φιλοξενούν το Θεό – που έχει μορφή αγγέλου – , χωρίς να το γνωρίζουν. Ακούστε τα λόγια του πατέρα του Σαμψών, στο στίχο 22, από το κεφάλαιο 13,όταν καταλαβαίνει ότι φιλοξένησε τον Θεό:«Τώρα το δίχως άλλο θα πεθάνουμε, γιατί είδαμε το Θεό». Ώστε έτσι αγαπητοί αιρετικοί, κανείς δεν έχει δει το Θεό. Δεν αναρωτηθήκατε ποτέ μήπως ισχύει στην περίπτωσή σας το γνωστό. Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε!
Ολοκληρώνοντας με το ζήτημα των εικόνων να υπενθυμίσουμε, ότι όποιος αρνείται την απεικόνιση του Χριστού, στην ουσία, αρνείται την ενσάρκωσή του, δεχόμενος μόνο τη θεία του φύση και όχι την ανθρώπινη.
http://antiairetikos.blogspot.gr/

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου