menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΗΛΙΟ: Προβλήματα από τις μεγάλες βροχοπτώσεις.



Η χθεσινή επιδείνωση του καιρού, δημιούργησε πολλά προβλήματα σ' ολόκληρο το Πήλιο. Κατά τη διάρκεια της νύκτας άνοιξαν οι ουρανοί και έβρεχε συνεχώς με μεγάλη ένταση. Ιδιαίτερα, στην περιοχή της Μηλίνας και του Χόρτου δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα.  Οι καταρακτώδεις βροχές προξένησαν κατολισθήσεις και κατέβασαν μεγάλους όγκους νερού προς την θάλασσα, μέσω των ξεροπόταμων. Χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί, στην παραλία της Μηλίνας ο κεντρικός δρόμος αποκλείστηκε από το ύψος του νερού που κατέβηκε με ορμή από το βουνό, παρασύροντας ό,τι έβρισκε μπροστά του. Ολόκληρη η παραλία ήταν γεμάτη από σπασμένες ξαπλώστρες, διάφορα καθίσματα, κορμούς δένδρων, διάφορα πλαστικά δοχεία, είδη εξοχής κ.α. Στις αμμουδιές υπήρχαν συσσωρευμένα πολλά άχρηστα υλικά, τα οποία για να καθαριστούν θα πρέπει να δουλέψει εκσκαφέας ή άλλα μηχανήματα του Δήμου. Βάρκες βούλιαξαν ή παρασύρθηκαν από το ορμητικό ρεύμα και οδηγήθηκαν στην θάλασσα, αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν μέσα στο νερό και κινδύνευσαν οι οδηγοί τους, διακόπηκε η τηλεφωνική επικοινωνία σ' ολόκληρη την περιοχή για αρκετές ώρες κ.λ.π. Ένα αυτοκίνητο με γυναίκα οδηγό, που κατευθύνονταν προς το Τρίκερι, στην προσπάθειά της να περάσει από το επίμαχο σημείο, κινδύνευσε να παρασυρθεί από τα νερά. Κινητοποιήθηκαν άμεσα ο ιερέας της περιοχής και ένας άλλος άνδρας, με υπεράνθρωπες προσπάθειες έσωσαν την οδηγό και το αυτοκίνητο από τα... χειρότερα. Φύλαξε ο Θεός και δεν θρηνήσαμε θύματα. Ολόκληρος ο θαλάσσιος χώρος πήρε το χρώμα της γης και έμοιαζε με βούρκο. Ας είμαστε προσεκτικοί σε τέτοιες έκτακτες καταστάσεις και να μην προβαίνουμε σε τολμηρές κινήσεις που μπορεί να μας στερήσουν ακόμη και τη ζωή






















Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ "Ε" ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΦΥΛΑΚΗ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ



Οι ανάγκες των απόρων κρατουμένων γυναικών έπεισαν τον "ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟ", να πραγματοποιήσει και δεύτερη αποστολή, εντός του μηνός Σεπτεμβρίου. Ήδη, είχε προηγηθεί η Α΄ αποστολή ρουχισμού (την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015) - με σαράντα οκτώ μεγάλα χαρτοκιβώτια - στην γυναικεία φυλακών του Ελαιώνα Θηβών και σήμερα πραγματοποιείται η Β΄ που περιλαμβάνει σαράντα πέντε (45) ακόμη χαρτοκιβώτια με διάφορα χειμωνιάτικα ενδύματα (μπουφάν, σακάκια, μπλούζες, πανταλόνια, φούστες κ.α.). Σκοπός και αυτής της προσφοράς  είναι η εξυπηρέτηση των 430 γυναικών που κρατούνται στην ίδια φυλακή. "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ", προμηθεύει τις φυλακές με τα αναγκαία είδη πριν έλθει η πραγματική ανάγκη. Τον χειμώνα, παρατηρείται μία μεγάλη κινητοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών, προς διαφόρους κοινωνικούς φορείς, για την ανεύρεση ζεστών ενδυμάτων, που θα καλύψουν τις ανάγκες των άπορων τροφίμων των Σωφρονιστικών καταστημάτων. Η δραστηριότητα αυτή θα συνεχιστεί εντατικά και στο άμεσο μέλλον, διότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις στον Σταθμό Πρώτων Κοινωνικών Βοηθειών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος "ΔΙΑΚΟΝΙΑ" και εξυπηρετούνται πρόσωπα, οικογένειες και μεγάλες ομάδες, όπως ασθενείς, τρόφιμοι ιδρυμάτων, φυλακισμένοι, πρόσφυγες κ.α.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΨΩΜΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

metanastes nauagio rodos-650
Η καλή σαμαρείτισσα των μεταναστών. Δεν θέλησε να μας πει το όνομα της. Βρίσκεται συχνά στην πλατεία Βικτωρίας και μοιράζει ψωμιά και κουλούρια στους μετανάστες. Οι πρόσφυγες πλέον την αναγνωρίζουν και δέχονται με χαρά τη βοήθεια της.

 Είναι συνταξιούχος και βάζει κάποια χρήματα από τη σύνταξη της για να αγοράσει ψωμιά και κουλούρια. Τους τα δίνει με χαμόγελο. "Ο καθένας να δίνει ότι μπορεί σε αυτούς τους ανθρώπους. Έρχομαι συχνά εδώ για να τους βοηθήσω", λέει χαρακτηριστικά στην κάμερα του Newsit.gr

Όλα αυτά φυσικά την ώρα που δεκάδες οικογένειες προσφύγων βρίσκονται στην πλατεία Βικτωρίας. Μικρά παιδιά που έχουν κάνει τον μικρό χώρο πρασίνου παιδική χαρά. Ακόμη και μωρά λίγων μηνών.


Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ

ΕΛΛΑΔΑ

"Πατούσαν στη στεριά όλοι και σήκωναν τα χέρια στον ουρανό..."



Τη δική της, μοναδική όπως την χαρακτηρίζει εμπειρία, έζησε χθες το πρωί, η κυρία Έλπα, στην παραλία Κάγια στην περιοχή της Σκάλας Σκαμιάς στη Λέσβο. Η συγκεκριμένη παραλία είναι μια από αυτές που καθημερινά αποβιβάζονται εκατοντάδες πρόσφυγες, προερχόμενοι από τα απέναντι τουρκικά παράλια.
Περισσότεροι από 80 πρόσφυγες έφτασαν την ώρα που βρισκόταν εκείνη στην παραλία και στη σελίδα που διατηρεί σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης περιγράφει πως τους βοήθησε να βγουν, κυρίως τις μάνες με τα μικρά παιδιά, ενώ παράλληλα μέσα από τον φωτογραφικό της φακό αποτύπωσε εικόνες που πλέον έχουν γίνει καθημερινότητα στα νησιά μας.
Είχα την τύχη σήμερα να ζήσω μοναδική εμπειρία, εκεί στην Κάγια της Σκάλας Σκαμνιάς,. Μόνη εγώ κι ένας καμεραμάν ξένου καναλιού παραπέρα, α κι ένα “κοράκι” μην το ξεχάσω αυτό (εννοώντας τους επιτήδειους που παίρνουν τις μηχανές των φουσκωτών), είδαμε να καταφτάνουν δύο φουσκωτά με καμιά 80αρια ανθρώπους, μαζί και μωρά” έγραψε η κυρία Έλπα.
 
“Βοήθησα μάνες να κατεβάσουμε μωρά από τις βάρκες, μωρά που για ώρα με κοιτούσαν σαν εξωγήινη, χαμογελώντας ντροπαλά. Πατούσαν στη στεριά όλοι και σήκωναν τα χέρια στον ουρανό, να ευχαριστήσουν κάποιον εκεί πάνω, χαμογελούσαν σε μένα και μεταξύ τους αλαφρωμένοι, έπεφταν στη θάλασσα πάνω στον ενθουσιασμός τους, κάποιοι απ” αυτούς” περιγράφει, η κυρία Έλπα.
Βοήθησε παιδιά να βγάλουν τα σωσίβια τους, ένα απ” αυτά αντέδρασε διαφορετικά, όπως γράφει η κυρία Έλπα. “Προσπάθησα να του βγάλω το σωσίβιο. Μου έδειχνε πως ήθελε να το ξανακουμπώσω. Ίσως ένοιωθε πιο ασφαλής φορώντας το”.
Επιστρέφοντας στη Μυτιλήνη φρόντισε να μεταφέρει με το αυτοκίνητό της μαι οικογένεια προσφύγων. “Η 3χρονη Ράχατ με τον αδελφό της τον 4χρονο Μετζίτ, την πανέμορφη μαμά τους και τον πολύ ευγενικό μπαμπά τους, μια οικογένεια από την βομβαρδισμένη Χομς της Συρίας μου έκαναν συντροφιά στη διαδρομή από τις ανηφόρες της Σκάλας Σκαμνιάς ως τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, 50 χιλιόμετρα δρόμο. Με φίλησαν σταυρωτά όλοι και ευχηθήκαμε μεταξύ μας Καλή Τύχη” γράφει στη σελίδα της στο facebook η κ. Έλπα Σπαθάρη.

Λίγες ώρες αργότερα με χαρά κοινοποιεί στους διαδικτυακούς της φίλους τα όλα όσα έζησε. “Κάποιες εμπειρίες στη ζωή μας, μας γυρνάν τα μέσα έξω και μας κάνουν ολοκαίνουργιους ανθρώπους. Σαν νεογέννητους”.
Αυτοί είναι οι άνθρωποι των νησιών μας. Η διάθεση, το χαμόγελο και η φιλοξενία, για τους χιλιάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους που φτάνουν καθημερινά στη Λέσβο, διακρίνουν το σύνολο των νησιωτών. Το αίσθημα της προσφοράς δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από άναρθρες φωνές και ρατσιστικές αντιλήψεις, ειδικά στους νησιώτες που γνωρίζουν από προσφυγιά.
Σύνταξη: Αναστασία Σπυριδάκη

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΟΝ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟΝ... ΔΙΑΒΟΛΟ!

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτο τσιγγανοι με φορτηγα
Βρέθηκα για λίγες ημέρες του Σεπτέμβρη, σ' ένα ήσυχο παραθαλάσσιο χωριό του Πηλίου. Θέλησα ν' απομακρυνθώ από τον θόρυβο της πόλεως και τις μέριμνες της καθημερινότητας. Σ' ένα ήσυχο περιβάλλον, μπορείς να μιλήσεις καλύτερα με το Θεό και τον εαυτό σου.


Κάποιο μεσημέρι,  λοιπόν, καθισμένος κάτω από τον μεγάλο πλάτανο του κήπου, μελετούσα ένα βιβλίο. Το μόνο που άκουγα ήταν το θρόισμα των φύλλων και το κελάηδημα των πουλιών.  Δόξασα τον Θεό για την ευκαιρία που μου προσέφερε.


Εντελώς ξαφνικά, ακούστηκε η φωνή ενός πλανόδιου μανάβη που διαλαλούσε την πραμάτεια του. Η φωνή του έβγαινε παραποιημένη - και λίγο αστεία - μέσα από τα πρόχειρα ηχεία που είχε τοποθετήσει στο πιο υψηλό σημείο της καρότσας του μικρού του φορτηγού. Ο μανάβης, ήταν ένας μεσήλικας τσιγγάνος, ευγενικός και υπομονετικός. Για κακή του τύχη, διασταυρώθηκε με το αυτοκίνητο μιας "κυρίας", η οποία αγανάκτησε μόλις είδε το φορτηγό του τσιγγάνου μπροστά της. Ύψωσε τη φωνή της και, με τρόπο ανάρμοστο, του έδινε εντολές για να μετακινήσει το αυτοκίνητο που την εμπόδιζε. Εκείνος, με ευγένεια προσπαθούσε να καθησυχάσει την "κυρία", αλλά ήταν... αργός στις κινήσεις του.


Η "μορφωμένη κυρία" - και οδηγός του δευτέρου αυτοκινήτου - τον έστειλε στον ... διάβολο υψώνοντας τη φωνή της για να την ακούσει ολόκληρο το χωριό. Το ξεστόμισε πολλές φορές για να εκφράσει τον ρατσισμό της και την αντιχριστιανική της συμπεριφορά. Ο τσιγγάνος, με υπομονή συνέχιζε την προσπάθειά του και παρακαλούσε την "κυρία" να μην ξεστομίζει τέτοιες κατάρες....


Τελικά, αυτός ο αμόρφωτος μανάβης, που γυρνούσε όλα τα χωριά για να βγάλει ένα τίμιο μεροκάματο και να ταΐσει την πολύτεκνη οικογένειά του,  συμπεριφέρθηκε ως χριστιανός. Αντίθετα, η μορφωμένη "κυρία" -  με τα πανεπιστημιακά διπλώματα  και την κοινωνική επιφάνεια - συμπεριφέρθηκε ως μια αμόρφωτη γυναίκαι που γνωρίζει μόνο να δίνει κατάρες και να υβρίζει όλους εκείνους που θεωρούνται παρακατιανοί!!!


Δυστυχώς, όπου κι αν σταθείς - στην πόλη, στο χωριό, στο δρόμο, στο σχολείο, στους χώρους εργασίας κ.α.- θ' ακούσεις αυτή την κατάρα να βγαίνει με ευκολία από το στόμα πολλών συνανθρώπων μας. Φαίνεται πως δεν γνωρίζουν την σημασία αυτής της κατάρας, αλλά και τις επιπτώσεις. Είναι κρίμα ν' ακούγεται από στόματα ορθοδόξων χριστιανών!


Ο Χριστός, θυσιάστηκε πάνω στο σταυρό για να πάρει άνθρωπο από τα χέρια του διαβόλου και κάποιοι,  με την κατάρα αυτή, υβρίζουν τον Ίδιο "τον Κύριος της Δόξης" και στέλνουν τον συνάνθρωπό μας στα χέρια του μισόκαλου. Δηλαδή, εμείς οι "έξυπνοι", είναι σαν να λέμε στο Χριστό: "Κύριε, εσύ δεν έκανες σωστά που μας πήρες από τα χέρια του διαβόλου". Άρα, αυτή η φράση με την οποία διαολοστέλνουμε το πλάσμα του Θεού, είναι και ΥΒΡΙΣ κατά του Θεού και ΚΑΤΑΡΑ, και μάλιστα, με πολλές επιπτώσεις για μας και τους άλλους.
π. Υάκινθος

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Ένα συγκλονιστικό Θαύμα του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου.

Ένα συγκλονιστικό Θαύμα του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου, που συνέβη πριν μερικά χρόνια!

~ Σ’ ένα από τα δύο Νοσοκομεία παίδων της Αθήνας η μάνα νύχτα-μέρα βρίσκεται στο προσκέφαλο του παιδιού της που το μετέφεραν επειγόντως από την Πάτρα, γιατί η χρόνια πάθησή του, παράλυση των κάτω άκρων (ο φάκελός του έχει όλες τις έρευνες, τα εργαστηριακά αποτελέσματα) επιδεινώθηκε τις τελευταίες ημέρες.
Στο Νοσοκομείο όπως επί χρόνια επαναλαμβάνεται η μόνιμη γνωστή θεραπεία (λείπει ασβέστιο από τον οργανισμό του παιδιού).
Ένα απόγευμα που ο ήλιος έγερνε και οι λιγοστές ακτίνες του φώτιζαν το δωμάτιο του Νοσοκομείου, η μάνα θυμήθηκε που πήγαινε σε ξωκκλήσι της Παναγίας, ψηλά έξω απ’ την Πάτρα και προσευχόταν ανάβοντας τα καντηλάκια, πότε με το σύζυγό της, πότε με τα παιδιά. Ο νους της πλανιέται στο ξωκκλήσι. Νοερά προσεύχεται: «Παναγία μου, Μάνα γλυκειά που πόνεσες, βοήθησέ μου το παιδί. Παναγιά μου, στείλε μου έναν άγιο, δες το καϋμένο μου πως παλεύει στη ζωή να σταθεί στα πόδια του. Βοήθησε το πονεμένο μου παλικαράκι».

-Μητέρα, τι λες, με ποιον μιλάς;
-Γιωργάκη παιδί μου, θυμάσαι που διάβαζες στα θρησκευτικά σου πως ο Κύριος μας όταν ζούσε εκεί στην Παλαιστίνη, γιάτρεψε δαιμονισμένους, άνοιξε τα μάτια σε τυφλούς, σήκωσε παράλυτους και περπάτησαν, ανάστησε νεκρούς; Πες του, Γιωργάκη μου, και συ που είσαι καλό παιδί και σε ακούει, πες του να σε κάνει ο Χριστούλης μας καλά.
Τ’ ανήμπορο παιδί με το αθώο βλέμμα του κοιτάζει τη μάνα του, τον ήλιο που πάει να βασιλέψει, κοιτάζει ψηλά, το βλέμμα του χάνεται στους ουρανούς.
Μεσάνυχτα περασμένα ο Γιωργάκης βλέπει στ’ όνειρό του έναν ωραίο καβαλάρη μ’ ένα γερό περήφανο άλογο. Σταματάει μπροστά του και του λέει:
-Σήκω πάνω Γιωργάκη, δώσε ένα σάλτο, ανέβα στ’ άλογό μου!
-Μα εγώ είμαι παράλυτος, τα πόδια μου δεν με σηκώνουν να με κρατήσουν όρθιο.
-Δώσ’ μου το χέρι σου Γιωργάκη, ανέβα στ’ άλογό μου, είμαι ο Άγιος Ιωάννης από την Ρωσία μ’ έστειλε ο Κύριος να σου μεταφέρω την χάρη Του και την θεραπευτική Του δύναμη!
Ο μικρός παλεύει μισοξυπνημένος, ξυπνάει η μάνα του και πιάνει το παιδί να μην της πέσει από το κρεββάτι.
-Μητέρα, πιάσε με, ο Άγιος Ιωάννης από τη Ρωσία μου είπε να σηκωθώ.
Το πρωί όταν το νυχτερινό προσωπικό είπε στον καθηγητή πως το παράλυτο παιδί από την Πάτρα περπάτησε τη νύχτα, με το σφυράκι στα χέρια χτυπάει τα γόνατα του παιδιού, τσιμπάει με βελόνα τα πόδια και αντιδρά σωστά ο οργανισμός. Πηγαίνετε, λέει ο καθηγητής, έχει να κάνει ο Θεός μαζί σας.
(17/8/1977)

Από το βιβλίο: «Βίος και νέα Θαύματα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου» – Ιερέως Ιωάννου Βερνέζου -1999.
Πηγή:simeiakairwn.wordpress.com–  agiosgeorgiosthivas.blogspot.gr
: http://hellas-orthodoxy.blogspot.gr/2015

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΜΕ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ!

prozymi-basilikos


Αρκετές νοικοκυρές πιστές στην παράδοση, που ακόμα ζυμώνουν στο σπίτι τους συνεχίζουν να συντηρούν ένα ευλογημένο έθιμο που είναι ταυτόχρονα και ένα θαύμα. Αυτό γίνεται δύο φορές το χρόνο. Στη γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού 14 Σεμπτεβρίου και την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, δηλαδή της Σταυροπροσκυνήσεως. Ποιο είναι αυτό; Η παρασκευή νέου προζυμιού.
Πώς γίνεται αυτή;
Πέρνουν οι νοικοκυρές ένα κλαδί βασιλικό από τα χέρια του ιερέα. Σ’ ένα δοχείο βάζουν λίγο χλιαρό νερό. Μετά ρίχνουν μόνο αλεύρι και ανακατεύουν μέχρι να γίνει πηκτός χυλός και από πάνω βάζουν σε σχήμα σταυρού το ευλογημένο κλαδί του βασιλικού. Άλλες νοικοκυρές συνηθίζουν να βράζουν τον βασιλικό και αυτό το χλιαρό νερό να το χρησιμοποιούν στην παρασκευή του χυλού. Τυλίγουν το δοχείο με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουν μερικές ώρες «να γίνει». Το θαυμαστό είναι ότι το προζύμι γίνεται χωρίς την προσθήκη ενζύμου-μαγιάς, δηλαδή με την ενέργεια της χάριτος του Τιμίου Σταυρού.
Βρεθήκαμε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και είδαμε το εξής θαυμαστό και το μαρτυρούμε.
Πίσω από το προσκυνητάρι της εικόνας του Ευαγγελισμού πού βρίσκεται στο Καθολικό της Μονής βρίσκονται δύο ράφια. Οι πατέρες που έχουν το διακόνημα να ζυμώνουν τα πρόσφορα και τα ψωμιά έφεραν ένα δοχείο με το χυλό και το τοποθέτησαν στο κάτω ράφι. Στο πάνω ράφι βάζουν μετά την ακολουθία το βασιλικό με τον τίμιο σταυρό. Στο χυλό επάνω δεν βάζουν απολύτως τίποτε. Με την ενέργεια του Τιμίου Σταυρού μεταβάλλεται σε προζύμι. Μεγάλα και θαυμαστα τα έργα σου Κύριε!
Ένα αυτόπτης μάρτυρας.
πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ "Ε" ΜΕ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ

Με ιδιαίτερη επιτυχία υλοποιήθηκε και ένα νέο ακόμη κοινωνικό πρόγραμμα του "ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ", που τέθηκε σε λειτουργία την περίοδο του καλοκαιριού. Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας και το πενταμελές Συμβούλιο της "ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ" - που λειτουργεί ως παράρτημά του "ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ" - πρότειναν σε τρείς Γυναικείες Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος να συνεργαστούν με τον Σταθμό Πρώτων Κοινωνικών Βοηθειών με σκοπό την ενίσχυση απόρων προσώπων και οικογενειών που ζητούν βοήθεια απ' αυτές. Με τη Χάρη του Θεού και την αγάπη των μοναχών, δεκάδες άπορες οικογένειες της περιοχής μας ενισχύθηκαν. Το πρόγραμμα αυτό θα συνεχιστεί και κατά την περίοδο του χειμώνα, διότι, όπως αποδεικνύεται για πολλοστή φορά, πολλοί επισκέπτονται τις Ιερές Μονές και ζητούν βοήθεια. Τα ορθόδοξα μοναστήρια μας πάντοτε καλλιεργούσαν, εκτός των άλλων αρετών, και την φιλανθρωπία στηρίζοντας δεκάδες και εκατοντάδες συνανθρώπους μας που ζητούν πνευματική και υλική ελεημοσύνη.

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

" Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ", ΣΤΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ ΒΟΛΟΥ

Αποτέλεσμα εικόνας για πλοιο του λιμενικου
Προ ολίγων ημερών ο Σύλλογός μας, προσέφερε τρία ημερομίσθια και όλα τα υλικά για την ανακαίνιση τμήματος των κρατητηρίων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου. Η κοινωνική αυτή παρέμβαση του "Ε", στο Κ. Λ. Βόλου,  έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν, όπου ανακαινίσθηκαν όλοι οι χώροι κράτησης. Επειδή στα κρατητήρια αυτά δεν υπήρχε θέρμανση, προσφέραμε και ένα κλιματιστικό για να υποφέρεται η ολιγοήμερη κράτηση των συνανθρώπων μας, όταν συλλαμβάνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος. Δυστυχώς, πολλοί κρατικοί φορείς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανακαινίσουν τους χώρους τους και ελπίζουν στις παρεμβάσεις των εθελοντικών κοινωνικών φορέων της περιοχής μας. Ο Σύλλογός μας, ενδιαφέρεται περισσότερο για τα ημερομίσθια που λαμβάνουν οι αποφυλακισθέντες και πολλοί άλλοι εμπερίστατοι αδελφοί - κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσεως - αλλά και την στήριξη κρατικών φορέων. Το πρόγραμμα του "ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ" τούτη την περίοδο θα στραφεί και προς τα σχολεία που δεν έχουν ανακαινιστεί.

Ο κανόνας του πνευματικού δεν λύνεται από κανέναν

Ο κανόνας του πνευματικού δεν λύνεται από κανέναν  

Καθώς όμως πλησίασε ή γιαγιά να μεταλάβει, ένιωσε στο στόμα της την  αγία  λαβίδα  άδεια  και
κρύα, δεν κατάλαβε τη γεύση της θείας Κοινωνίας. Το θαυμαστό γεγονός επαναλήφθηκε άλλες δύο
Κυριακές, οπότε ή γυναίκα  ανησύχησε  και  ξαναπήγε στο γέροντα Ιάκωβο.
- Παιδί μου, της είπε εκείνος, ο κανόνας δεν λύνεται. Πρέπει να κάνεις τον κανόνα πού σου έβαλα.

Το 1987, ο π. Ιάκωβος εξομολόγησε μία κοπέλα, αλλά της απαγόρευσε να κοινωνήσει.
Εκείνη τότε επισκέφθηκε κάποιον επίσκοπο, πού της επέτρεψε τη θεία μετάληψη.
Όταν όμως πλησίασε να κοινωνήσει, ή αγία λαβίδα μπήκε άδεια στο στόμα της.

Αυτό  ο  παράδοξο  και  θαυμαστό  επαναλήφθηκε  κι  άλλη φορά, όπότε ή κοπέλα τρόμαξε, μετανόησε
και πήγαινα εξομολογηθεί πάλι στον π. Ιάκωβο.
 - Όταν κοινωνώ τους ανθρώπους, διηγιόταν χαρακτηριστικά άλλοτε ο  μακαριστός  γέροντας  Ιάκωβος, 
ποτέ δεν κοιτάζω τα πρόσωπά τους. Μερικές φορές όμως μου λέει ο λογισμός να τα κοιτάξω.
Τότε βλέπω μερικά πρόσωπα νά έχουν μορφή σκύλου, πιθήκου ή άλλων ζώων.
Είναι φοβερή ή μορφή τους. Βλέπω όμως και μερικά ήρεμα και ιλαρά πού μετά τη θεία μετάλη
ψη
λάμπουν σαν τον ήλιο.Μία φορά του είπε κάποιος συλλειτουργός του: Μ” έκαψε ή θεία Κοινωνία!
- Εγώ, απάντησε ο γέροντας, δεν αισθάνθηκα νά με καίει.

Αντίθετα,  ζούσε  τόσο  έντονα  τη  μέθεξη  του  δεσποτικού  Σώματος, ώστε ανακαινιζόταν ψυχικά και
σωματικά.
- Σήμερα πού κοινώνησες, είπε σ'  ένα πνευματικό του παιδί, βλέπεις πώς αισθάνεσαι; Εγώ αισθάνομαι
έτσι πάντοτε. Ό Χριστός βρίσκεται μέσα μου πάντα.

ΘΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ – Έκδοση Ιεράς Μονής Παρακλήτου Αττικής
ΠΗΓΗ: Agioritikovima

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΚΙΝΕΣ

                           
ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΕΝ ΒΑΣΤΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΣΒΙΛΛΙΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
1. Βίος Αγίας Θεοδώρας 
Στις 11 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο εορτάζεται και τιμάται η μνήμη της Οσιοπαρθενομάρτυρος Θεοδώρας της εν Βάστα. Η Αγία αυτή είναι γνωστή πλέον και πέρα από τα όρια της πατρίδος, γεγονός που το μαρτυρούν και το πλήθος αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες που προσέρχονται στον Ιερό Ναό της Αγίας κάθε χρόνο.

Πώς όμως έφθασε στην αγιότητα; 
Θα αναφέρουμε εν συντομία όσα είναι γνωστά για τη ζωή και το βίο της Αγίας με βάση τα ιερά συναξάρια της εκκλησίας μας, με σκοπό ο καθένας να τη «ζηλέψει» και να προσπαθήσει να της ομοιάσει. 
Η Αγία καταγόταν από την Αγιοτόκο και Ηρωοτόκο Πελοπόννησο, γι’ αυτό και από κάποιους ονομάζεται η Αγία Θεοδώρα η «Πελοποννήσια». Ως προς την καταγωγή πιθανότερες περιοχές φαίνεται να είναι η Αρκαδία και η Μεσσηνία. 
Έζησε στα χρόνια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, κατά τον 9ον αιώνα. Είχε γονείς πτωχούς και άσημους αλλά με αγάπη προς τον Θεό, αγάπη την οποία μετέδωσαν στα παιδιά τους μαζί με την πίστη στον Κύριο Ιησού Χριστό μας. Από μικρή η Θεοδώρα, σε σχέση με τα άλλα της αδέλφια, είχε ιδιαίτερη κλίση και αγάπη προς τα θεία και τον Κύριο Ιησού Χριστό μας σε τέτοιο βαθμό, που επιθυμούσε να αφιερωθεί σε Αυτόν. Μέρα με την μέρα αποκτούσε αυτό που οι Άγιοι Πατέρες ονομάζουν «Έρωτα Χριστού». 

Μεγαλώνοντας αποφάσισε να πάει σε μοναστήρι και εκεί να συνεχίσει να καλλιεργεί τον έρωτά της για τον Χριστό μας. Παράδοξο αποτελεί όμως ότι προτίμησε ένα ανδρικό μοναστήρι και όχι ένα γυναικείο! Παρουσιάστηκε λοιπόν στη Μονή της «Παναΐτσας», που βρίσκεται στα όρια των νομών Αρκαδίας και Μεσσηνίας, ως άνδρας με το όνομα Θεόδωρος. 
Ο λόγος που πιθανόν το έκανε αυτό η Αγία ήταν για να εξαφανιστεί τελείως από τους γνωστούς της. 
Στην Μονή δεν άργησε να καταστεί παράδειγμα υπομονής, υπακοής και ταπείνωσης, αρετές που την οδηγούσαν σταδιακά σε μεγάλη πνευματική πρόοδο, που αναγνωριζόταν από τον Ηγούμενο αλλά και από όλους τους υπόλοιπους μοναχούς. Οι Πατέρες της Μονής, θαυμάζοντας την προσωπικότητα και τα χαρίσματα που τον διέκριναν, του εμπιστεύθηκαν τις εξωτερικές εργασίες της Μονής, στις οποίες πάντα βρίσκονταν μοναχοί ή μοναχές με εμπειρία στην πνευματική ζωή. 

Την ίδια χρονική περίοδο στην περιοχή της Πελοποννήσου συνέβη φοβερός λιμός σε τέτοιο βαθμό, πού ο κόσμος αλλά και η Μονή κινδύνεψαν από ασιτία. Όλοι οι Πατέρες τότε έστρεψαν το βλέμμα τους στον «Θεόδωρο», ως τον μοναδικό που θα μπορούσε να βρει λύση στην τόσο δύσκολη κατάσταση. Πράγματι λοιπόν ο «Θεόδωρος» επισκέφτηκε πολλά σπίτια χριστιανών προκειμένου να τους στηρίξει και, αν ήταν δυνατόν, να εξοικονομήσει κάτι και για την μοναστική αδελφότητα. 
Τότε συνέβη κάτι τρομερό! Μια γυναίκα ξεστόμισε βαρειά κατηγορία εναντίον του. «Ο καλόγερος, είπε, με άφησε έγκυο!». Η είδηση αυτή διαδόθηκε γρήγορα και οι γονείς της γυναίκας θυμωμένοι ανέβηκαν στο μοναστήρι και βίαια πρόσταξαν τον «Θεόδωρο» να τους ακολουθήσει. Ο «μοναχός», αν και αρνήθηκε την κατηγορία, τους ακολούθησε. Στη συνέχεια δικάστηκε με συνοπτικές διαδικασίες και κρίθηκε ένοχος. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν η εσχάτη, θάνατος δι’ αποκεφαλισμού. Αν και μπορούσε με την αποκάλυψη του σώματός του να αποδείξει την αθωότητά του, προτίμησε να σηκώσει το βάρος της συκοφαντίας! Ως τόπος του μαρτυρίου ορίστηκε το χωριό Βάστα στην περιοχή της Αρκαδίας. 

Ο δήμιος τον οδήγησε μέχρι εκεί, ενώ ο «Θεόδωρος» ακολουθούσε «ως αμνός άφωνος». Μετά από λίγη ώρα η ψυχή της «Αγίας Θεοδώρας» φτερούγισε προς τον ουρανό, στην ετοιμασμένη θέση των οσιοπαρθενομαρτύρων της Αγίας Εκκλησίας μας. 
Ο δήμιος και οι συνεργάτες του που αποκεφάλισαν τη μάρτυρα διέκριναν το σώμα της γυμνό και μεταμεληθέντες ζήτησαν συγχώρεση από τον Θεό. 
Το θαυμαστό γεγονός έγινε γνωστό παντού. Ο Ηγούμενος και οι συμμοναστές θρηνολογώντας έφθασαν στον τόπο του μαρτυρίου και δοξάζοντας τον Θεό ενταφίασαν το σώμα της στην Ιερά Μονή τους, ή κατ’ άλλους στον ίδιο τον τόπο του μαρτυρίου της. 
Πριν τον αποκεφαλισμό της η Αγία ζήτησε από τον Θεό, τα μαλλιά της να γίνουν δέντρα και το αίμα της ποτάμι. Πράγματι, στην στέγη του ιδρυθέντος ναού στην Βάστα της Αρκαδίας ανεφύησαν δένδρα, τα οποία παραδόξως στέκονται στην στέγη και ομολογούν, ότι «όπου ο Θεός βούλεται νικάται φύσεως τάξις». 

Ο ιερός Χρυσόστομος, ο μεγάλος αυτός πατέρας της Εκκλησίας μας, λέγει: «εορτή Αγίου, μίμηση αγίου». Ας προσπαθήσουμε με την βοήθεια του Θεού μας και τις πρεσβείες της Αγίας μας, να της μοιάσουμε και να γίνουμε άγιοι, διότι αυτός είναι ο κύριος σκοπός της ζωής όλων μας. 

2. Εξέταση του φαινομένου της ύπαρξης των 17 δένδρων στη στέγη του ναού από Στατική Άποψη
Κατά τη επίσκεψή μου στον Ιερό Ναό της Αγίας Θεοδώρας τον Ιούλιο του 1986, εντυπωσιασμένος από το φαινόμενο των δένδρων πάνω στην στέγη, προσπάθησα να το εξηγήσω τεχνικά και οδηγήθηκα στα εξής: 
Α. 1Η Δυνατότητα:
Να περνάνε οι ρίζες μέσα από την λάσπη που συνδέει τις πέτρες του τοίχου και να στερεώνονται στο έδαφος. Σ’ αυτή την περίπτωση όμως ή θα είχε τριφτεί τελείως η λάσπη ή θα είχαν σπάσει οι ίδιες οι πέτρες με αποτέλεσμα την κατάρρευση του κτίσματος. 
Β. 2Η Δυνατότητα:
Να διακλαδίζονται οι ρίζες επάνω στην στέγη και να στηρίζονται τα δένδρα σε αυτή. Το βάρος ενός κυβικού μέτρου νωπού ξύλου είναι περίπου 1 (ένας) τόνος. Αν υπολογίσουμε  τα δένδρα με μέση διάμετρο 40 εκατοστά και ύψος 4 μέτρα, το βάρος καθενός είναι περίπου 540 κιλά. Αυτή η παραδοχή είναι λογική, δεδομένου ότι δεν έχουμε υπολογίσει τα κλαδιά. Επομένως η στέγη δέχεται βάρος 17 Χ 540 = 9,180 κιλά ή 9,18 τόνους που σημαίνει 460 κιλά στο τετραγωνικό, μιας και η επιφάνεια του ναού είναι περίπου 20 τετραγωνικά μέτρα. 
Το φορτίο λοιπόν που δέχεται η στέγη είναι 4,6 φορές μεγαλύτερο από αυτό που υπολογίζουμε, όταν κάνουμε μελέτες στεγών μη βατών και 2,3 φορές μεγαλύτερο από αυτό που δέχεται ο κανονισμός (για μελέτες οικοδομικών έργων) για στέγες, στις οποίες δεν αποκλείεται η συγκέντρωση ανθρώπων. 
Εκτός από τα παραπάνω υπάρχει και μια άλλη καταπόνηση της στέγης από την δύναμη του αέρα της ρεματιάς πάνω στα δένδρα. Όταν ο αέρας αυτός έχει την δυνατότητα να ξεριζώνει δένδρα, καταλαβαίνει κανείς τί δυνάμεις εξασκούνται από τα 17 δένδρα για ανατροπή της. 
(Ελευθέριος Μπεληγιάννης, Πολιτικός Μηχανικός)

Η Αγία Θεοδώρα μπήκε στο βιβλίο Γκίνες 

ΠΗΓΗ: ΤΕΥΧΟΣ «ΒΙΟΣ, ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΝΔΟΞΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΤΗΣ ΕΝ ΒΑΣΤΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ», έκδοση Δ΄, Νοέμβριος 2012. 
Υπεύθυνος εκδόσεως: Αρχιμ Ιάκωβος Κανάκης, Πρωτοσύγκελλος Ι. Μ. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως. 
ΕΙΚΟΝΕΣ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Σβίλλιας Διονύσιος, ΤΕΥΧΟΣ «ΒΙΟΣ, ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΝΔΟΞΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΤΗΣ ΕΝ ΒΑΣΤΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ». 
ΑΠΟ: www.romnios.gr 

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Οι ψαλμοί του Δαβίδ για κάθε περίσταση στη ζωή μας

Ο μακαρισμός Άγιος γέροντας Παΐσιος - Ο ΟΣΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ - έλεγε για τους ψαλμούς: "Ευλογημένη ψυχή, τίποτε δεν είναι αδύνατο στο Θεό. Ζήτα του με ευγένεια αυτό που θέλεις. Εάν δυσκολεύεσαι, διάβασε τους ψαλμούς του Δαβίδ. Θα δεις εκείνος με τι τρόπο ζητούσε από το Θεό και ελάμβανε αυτό που ποθούσε. 
Όσοι απομακρύνονται από το Χριστό, στερούνται τον θείο φωτισμό, γιατί άφησαν το προσήλιο σαν τους ανοήτους και πηγαίνουν στο ανήλιο...
Η χρήση του Ψαλτηρίου σύμφωνα με τον Όσιο Αρσένιο τον Καππαδόκη, εξηγεί σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται ο κάθε ψαλμός.


1. Όταν φυτεύουν δένδρα ή αμπέλι, για να καρποφορήσουν
2. Για να δώσει φώτιση ο Θεός σ’ αυτούς που πηγαίνουν σε συνέδρια.
3. Για να φύγει η κακία από ανθρώπους, για να μη βασανίζουν άδικα τους συνανθρώπους τους.

4. Για να θεραπεύσει ο Θεός τους ευαίσθητους ανθρώπους, που αρρώστησαν από μελαγχολία από τη συμπεριφορά των σκληρόκαρδων ανθρώπων.
5. Για να θεραπεύσει ο Θεός τα πληγωμένα, χτυπημένα μάτια από κακό άνθρωπο.
6. Για να ελευθερώσει ο Θεός τον μαγεμένο άνθρωπο.
7. Γι’ αυτούς που έπαθαν από φοβία από τις φοβέρες και τις απειλές των κακών ανθρώπων.
8. Γι’ αυτούς που έπαθαν κακό από δαίμονες ή από πονηρούς ανθρώπους.
9. Για να πάψουν να σε φοβερίζουν οι δαίμονες στον ύπνο ή με τις φαντασίες την ημέρα.

10. Για τα σκληρόκαρδα ανδρόγυνα που μαλώνουν και χωρίζουν. ( Όταν βασανίζει άδικα ο σκληρός ή η σκληρή τον ευαίσθητο).
11. Για τους τρελούς που έχουν και κακότητα και κάνουν κακό στους ανθρώπους.
12. Γι’ αυτούς που πάσχουν από το συκώτι.

13. Γι’ φοβερό δαιμόνιο, συνέχεια 3 Χ 3 ημέρες.
14. Για ν’ αλλάξουν γνώμη οι ληστές και να επιστρέψουν άπρακτοι και μετανοημένοι.
15. Για να βρεθεί το κλειδί, όταν χαθεί.

16. Για μεγάλη συκοφαντία, 3 φορές την ημέρα επί 3 ημέρες.
17. Όταν γίνεται σεισμός ή θεομηνία, κατακλυσμός και κεραυνοί.
18. Για να ελευθερωθούν οι μητέρες στην γέννα τους. 19. Γι’ ανδρόγυνα που δεν γεννούν λόγω αναπηρίας, για να τους θεραπεύσει ο Θεός, για να μην χωρίσουν.
20. Για να μαλακώσει ο Θεός τις καρδιές των πλουσίων να κάνουν ελεημοσύνες στους φτωχούς.
21. Για να εμποδίσει ο Θεός την πυρκαϊά, για να μην γίνει κακό.
22. Για να ημερέψει ο Θεός τα άτακτα και ανυπάκουα παιδιά, που θλίβουν τους γονείς τους.

23. Για να ανοίξει η πόρτα, όταν χαθεί το κλειδί.
24. Σε ανθρώπους που φθονεί πολύ ο πειρασμός και τους φέρνει συνέχεια αναποδιές στην ζωή τους, για να γογγύζουν.
25. Όταν ζητάει κανείς κάτι καλό από τον Θεό, για να του το δώσει, χωρίς να τον βλάψει.

26. Για να προστατέψει ο Θεός τους χωρικούς από τα εχθρικά στρατεύματα, να μην κάνουν κακό στους ανθρώπους και λεηλασίες στις αγροικίες.
27. Για να θεραπεύσει ο Θεός τους νευρασθενής και τους νευρόπονους.
28. Γι’ αυτούς που τους πειράζει η θάλασσα και φοβούνται στην πολλή φουρτούνα.
29. Γι’ αυτούς που κινδυνεύουν μακριά, μέσα σε βάρβαρους και άπιστους λαούς, για να τους φυλάξει ο Θεός και να φωτίσει κι εκείνους να ημερέψουν, και να γνωρίσουν το Θεό.
30. Για να δώσει ο Θεός αφθονία σπαρτών και καρπών στα δέντρα, όταν ο καιρός δεν είναι ευνοϊκός.

31. Για να βρουν οι οδοιπόροι τον δρόμο, όταν χαθούν και ταλαιπωρούνται.
32. Για να φανερώσει ο Θεός την αλήθεια στους αδικοφυλακισμένους, για να ελευθερωθούν.
33. Σε ψυχορραγούντες, όταν βασανίζονται από τους δαίμονες την ώρα του θανάτου, ή σε εχθρικά στρατεύματα, όταν απειλούν και παραβιάζουν τα σύνορα, για να κάνουν κακό.

34. Για να ελευθερώσει ο Θεός τους καλοκάγαθους ανθρώπους από τις παγίδες των πονηρών ανθρώπων, που εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους του Θεού.
35. Για να εξαλειφθεί τελείως η έχθρα μετά από τα μαλώματα ή παρεξηγήσεις.
36. Για βαριά πληγωμένους ανθρώπους από κακοποιούς εγκληματίες.
37. Όταν πονάνε οι σιαγόνες από σάπια δόντια. 38. Για να βρουν εργασία οι εγκαταλελειμμένοι και δυστυχισμένοι άνθρωποι, για να μη θλίβονται.
39. Για να επανέλθει αγάπη μεταξύ αφεντικού και υπαλλήλων, όταν δημιουργούνται προστριβές.
40. Για να ελευθερωθούν οι μητέρες στην γέννα, από πρόωρο τοκετό.
41. Σε νέους που αρρωσταίνουν από έρωτα, όταν τραυματίζεται το ένα πρόσωπο και θλίβεται.
42. Για να ελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι από τις φυλακές του εχθρικού έθνους.

43. Για να φανερώσει ο Θεός την αλήθεια στα παρεξηγημένα ανδρόγυνα, για να συμφιλιωθούν.
44. Για τους ανθρώπους που πάσχουν από την καρδιά ή από τα νεφρά.
45. Για τους νέους, που εμποδίζει ο εχθρός, από φθόνο, να δημιουργήσουν οικογένεια (να παντρευτούν).
46. Για να ειρηνεύσει ο υπηρέτης ή ο δούλος, όταν φύγει πληγωμένος από το αφεντικό του και να βρει δουλειά.
47. Όταν γίνονται μεγάλες καταστροφές και ληστείες από βαρβαρικές συμμορίες – πειρατών -. (Να διαβάζεται συνέχεια επί 40 ημέρες).
48. Γι’ αυτούς που κάνουν επικίνδυνη δουλειά.

49. Για να μετανοήσουν και να επιστρέψουν στον Θεό οι απομακρυσμένοι άνθρωποι, για να σωθούν.
50. Όταν εξ αμαρτιών μας έρθει παιδαγωγική οργή Θεού (επιδημία αρρώστιας και θανατικό στους ανθρώπους ή στα ζώα).
51. Για να μετανοήσουν οι σκληρόκαρδοι άρχοντες και να γίνουν ευσπλαχνικοί, για να μη βασανίζουν τον λαό.
52. Για να ευλογήσει ο Θεός τα δίχτυα, να γεμίζουν ψάρια.

53. Για να φωτίσει ο Θεός τους πλούσιους, που έχουν αγορασμένους δούλους, να τους ελευθερώσουν.
54. Για να αποκατασταθεί η υπόληψη της δυσφημισμένης οικογένειας που είχε συκοφαντηθεί.
55. Σε ευαίσθητους, που έχουν πληγωθεί ψυχικά από τους συνανθρώπους τους.
56. Γι’ ανθρώπους που υποφέρουν από πονοκέφαλο, από πολλή στενοχώρια.
57. Για να έλθουν ευνοϊκά τα πράγματα σ’ εκείνους που ενεργούν για το καλό, να εμποδίσει ο Θεός κάθε πονηρή ενέργεια δαιμόνων ή φθονερών ανθρώπων.
58. Για τους βουβούς, να δώσει ο Θεός λαλιά.

59. Για να φανερώσει ο Θεός την αλήθεια, όταν συκοφαντείται σύνολο ανθρώπων.
60. Γι’ αυτούς που δυσκολεύονται στην εργασία, είτε από τεμπελιά είτε από δειλία.
61. Για να απαλλάξει ο Θεός από δοκιμασίες τον ολιγόψυχο άνθρωπο, που δεν έχει υπομονή και γογγύζει.
62. Για να καρπίσουν τα χωράφια και τα δέντρα, όταν στερούνται από νερό.

63. Όταν δαγκωθεί ο άνθρωπος από λύκο ή σκύλο λυσσασμένο (τους έδινε και από το διαβασμένο νερό, για να πιουν).
64. Για να έχουν οι έμποροι ευλογία, για να μην φλυαρούν και αδικούν τους απλούς ανθρώπους.
65. Για να μην φέρει αναποδιές ο πονηρός στα σπίτια και θλίβει τις οικογένειες.
66. Για να ευλογηθούν τα πουλερικά (ορνιθοτροφεία).
67. Για να ελευθερωθούν οι μητέρες, που δυσκολεύονται να αποβάλλουν, όταν παθαίνουν κακό.
68. Όταν γίνονται θεομηνίες και πλημμυρίζουν τα ποτάμια και παρασύρουν σπίτια και ανθρώπους.

69. Σε ευαίσθητους ανθρώπους που θλίβονται για το παραμικρό και έρχονται σε απόγνωση, να τους ενισχύει ο Θεός.
70. Για εγκαταλελειμμένους ανθρώπους, που γίνονται βαρετοί από φθόνο του διαβόλου και έρχονται σε απόγνωση, για να βρουν έλεος από τον Θεό και περίθαλψη.
71. Για να ευλογήσει ο Θεός τα αγαθά της νέας εσοδείας, που μετέφεραν στα σπίτια τους οι γεωργοί.

72. Για να μετανοήσουν οι κακοποιοί άνθρωποι.
73. Για να προφυλάξει ο Θεός τους χωρικούς που εργάζονται στα χωράφια τους, όταν οι εχθροί έχουν περικυκλωμένο το χωριό.
74. Για να ημερέψει το βάρβαρο αφεντικό, να μην βασανίζει τους συνανθρώπους του, τους υπαλλήλους.

75. Σε μητέρα που φοβάται στη γέννα της, για να την ενθαρρύνει και να την προστατέψει ο Θεός.
76. Όταν δεν υπάρχει κατανόηση μεταξύ γονέων και παιδιών, να τους φωτίσει ο Θεός, για να ακούνε τα παιδιά τους γονείς και οι γονείς να δείχνουν αγάπη.
77. Για να φωτίσει ο Θεός τους δανειστές, να μην πιέζουν τους συνανθρώπους τους για το χρέος τους, και να είναι ευσπλαχνικοί.
78. Για να προφυλάξει ο Θεός τα χωριά από ληστείες και καταστροφές των εχθρικών στρατευμάτων.
79. Για να θεραπεύσει ο Θεός τον άνθρωπο, όταν πρήζεται το πρόσωπό του και πονάει όλο το κεφάλι του.

80. Για να οικονομήσει ο Θεός τους φτωχούς, που στερούνται και στενοχωριούνται από την ανέχεια και θλίβονται.
81. Για να αγοράσουν οι άνθρωποι τα προϊόντα των γεωργών, για να μην στενοχωριούνται και θλίβονται οι χωρικοί.
82. Για να εμποδίσει ο Θεός τους κακούς ανθρώπους, που θέλουν να κάνουν δολοφονίες.
83. Για να διατηρηθούν από τον Θεό όλα τα υπάρχοντα του σπιτιού καλά, τα ζώα και τα προϊόντα των παραγωγών.
84. Για να θεραπεύσει ο Θεός τους ανθρώπους που έχουν πληγωθεί από τους ληστές και έπαθαν και από φοβία.
85. Για να σώσει ο Θεός τον κόσμο, όταν πέφτει χολέρα στους ανθρώπους και πεθαίνουν.

86. Για να παρατείνει ο Θεός την ζωή στους οικογενειάρχες, που έχουν ακόμη υποχρεώσεις οικογενειακές.
87. Για να προστατεύσει ο Θεός όλους τους απροστάτευτους ανθρώπους, που ταλαιπωρούνται από σκληρούς συνανθρώπους.
88. Για να δυναμώσει ο Θεός τους φιλάσθενους και αδύνατους ανθρώπους, για να μπορούν να εργάζονται χωρίς να κουράζονται και να θλίβονται.
89. Για να βρέξει ο Θεός, όταν υπάρχει ανομβρία ή όταν στερέψουν τα πηγάδια, για να βγάλουν νερό.

90. Για να εξαφανιστεί ο διάβολος, όταν παρουσιάζεται σε άνθρωπο και τον τρομάζει.
91. Για να δώσει ο Θεός σύνεση στους ανθρώπους, για να προκόπτουν πνευματικά. 92. Για να προφυλάξει ο Θεός το πλοίο, όταν κινδυνεύει από μεγάλη φουρτούνα στη θάλασσα (έριχνε δε και αγιασμένο νερό στα τέσσερα σημεία του πλοίου).

93. Για να φωτίσει ο Θεός τους άτακτους ανθρώπους, που δημιουργούν θέματα στο έθνος και αναστατώνουν τον λαό και τον ταλαιπωρούν με ακαταστασίες και φαγωμάρες.
94. Για να μην πλησιάσουν μάγια στα ανδρόγυνα και δημιουργούνται θέματα και προστριβές.

95. Για να δώσει ο Θεός την ακοή στους κουφούς.
96. Για να φύγουν τα μάγια από τους ανθρώπους.
97. Για να δώσει ο Θεός παρηγοριά στους στενοχωρημένους ανθρώπους, για να μη θλίβονται.
98. Για να ευλογήσει και να χαριτώσει ο Θεός τους νέους που θέλουν να αφιερωθούν στον Θεό.

99. Για να ευλογήσει και να εκπληρώσει ο Θεός τους θείους πόθους των ανθρώπων.
100. Για να δίνει ο Θεός χαρίσματα στους καλοκάγαθους ανθρώπους.
101. Για να ευλογήσει ο Θεός τους ανθρώπους, που φέρουν αξιώματα, για να βοηθούν τον κόσμο με καλοσύνη και κατανόηση.

102. Για να έλθουν τα έμμηνα, όταν καθυστερούν.
103. Για να ευλογήσει ο Θεός τα υπάρχοντα των ανθρώπων, για να μην στερούνται και θλίβονται, αλλά να δοξάσουν τον Θεό.
104. Για να μετανοήσουν οι άνθρωποι και να εξομολογηθούν τις αμαρτίες τους.
105. Για να δώσει φώτιση ο Θεός στους ανθρώπους να μην ξεκλίνουν από την οδό της σωτηρίας. 106. Για να λύσει ο Θεός την στείρωση των γυναικών.
107. Για να ταπεινώσει ο Θεός τους εχθρούς, για να αλλάξουν τις κακές των διαθέσεις.

108. Για να θεραπεύσει ο Θεός τους σεληνιασμένους ή για να ελεήσει τους ψευδομάρτυρες, να μετανοήσουν.
109. Για να έχουν σεβασμό οι νεότεροι στους μεγαλύτερους.
110. Για να μετανοήσουν οι άδικοι κριτές και να κρίνουν δίκαια τον λαό του Θεού.
111. Για να προφυλάξει ο Θεός τους στρατιώτες, όταν πηγαίνουν στον πόλεμο.
112. Για να δώσει ο Θεός ευλογίες στη φτωχή χήρα, να πληρώσει τα χρέη της και ν’ απαλλαχτεί από τη φυλακή.
113. Για να θεραπεύσει ο Θεός τα καθυστερημένα διανοητικά και μογγόλαλα παιδιά.

114. Για να δίνει ο Θεός ευλογίες και παρηγοριά στα δυστυχισμένα, φτωχά παιδάκια, για να μην περιφρονούνται από τα παιδιά των πλουσίων και θλίβονται.
115. Για να θεραπεύσει ο Θεός το φοβερό πάθος του ψεύδους.
116. Για να διατηρούν αγάπη και ομόνοια οι οικογένειες και να δοξολογούν το Θεό.
117. Για να ταπεινώσει ο Θεός τους βαρβάρους, όταν κυκλώνουν το χωριό και το απειλούν, και να ανατρέψει τις κακές διαθέσεις τους.
118. Για να πατάξει ο Θεός τους βαρβάρους, και να ταπεινώσει την δράση τους, όταν σφάζουν αθώα γυναικόπαιδα.

119. Για να δίνει υπομονή και ανεκτικότητα ο Θεός στους ανθρώπους, που είναι αναγκασμένοι να παρευρίσκονται με δόλιους και άδικους ανθρώπους.
120. Για να προστατεύσει ο Θεός τους σκλάβους από τα εχθρικά χέρια, να μην τους κακοποιήσουν μέχρι να ελευθερωθούν.
121. Για να θεραπεύσει ο Θεός τους ανθρώπους, που πάσχουν από βασκανία.
122 Για να δώσει ο Θεός το φως στους τυφλούς και να θεραπεύσει τα πονεμένα μάτια.

123. Για να φυλάξει ο Θεός τους ανθρώπους από τα φίδια, να μην τους δαγκώσουν.
124. Για να προφυλάξει ο Θεός τα κτήματα των δικαίων ανθρώπων από τους κακούς ανθρώπους.
125. Για να θεραπεύσει ο Θεός τους ανθρώπους, που πάσχουν από συνεχείς πονοκεφάλους.
126. Για να ειρηνεύσει ο Θεός την οικογένεια, όταν μαλώνουν.
127. Για να μην πλησιάσει η κακία του εχθρού ποτέ στα σπίτια και να επικρατήσει η ειρήνη και η ευλογία του Θεού στην οικογένεια.
128. Για να θεραπεύσει ο Θεός τους ανθρώπους που πάσχουν από ημικρανία, πονοκεφάλους και να ελεήσει τους σκληρόκαρδους και αδιάκριτους ανθρώπους, που στενοχωρούν τους ευαίσθητους.
129. Για να δώσει ο Θεός θάρρος και ελπίδα στους αρχάριους, για να μη δυσκολεύονται στη δουλειά τους. 130 Για να δώσει ο Θεός μετάνοια και παρηγοριά με ελπίδα στους ανθρώπους, για να σωθούν.

131. Για να λυπηθεί ο Θεός τον κόσμο, όταν εξ αμαρτιών μας γίνονται συνεχείς πόλεμοι.
132. Για να φυλάξει ο Θεός τα έθνη να συμφιλιωθούν και να ειρηνεύουν οι άνθρωποι.
133. Για να φυλάξει ο Θεός τους ανθρώπους από κάθε κίνδυνο.
134. Για να συγκεντρώνονται οι άνθρωποι την ώρα της προσευχής και να ενώνεται ο νους τους με το Θεό.
135. Για να προστατέψει ο Θεός τους πρόσφυγες, όταν εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και φεύγουν, για να σωθούν απ’ τους βαρβάρους.
136. Για να σταθεροποιήσει ο Θεός τον άνθρωπο, που έχει άστατο χαρακτήρα.

137. Για να φωτίζει ο Θεός τους άρχοντες του τόπου, για να βρίσκουν κατανόηση οι άνθρωποι στα αιτήματά τους. 138. Για να πάψει ο διάβολος να πειράζει τους ευαίσθητους ανθρώπους με βλάσφημους λογισμούς.

139. Για να ημερέψει ο Θεός τον δύστροπο οικογενειάρχη, που ταλαιπωρεί ολόκληρη την οικογένεια.
140 .Για να ημερέψει Θεός τον βάρβαρο άρχοντα του τόπου, που βασανίζει τους συνανθρώπους του.
141. Για να ημερέψει ο Θεός τον επαναστάτη, που κάνει κακό · και Κούρδης εάν είναι, γίνεται αρνί.
142. Για να προστατέψει ο Θεός την μητέρα στον καιρό της εγκυμοσύνης, να μην αποβάλει.
143. Για να καταπραΰνει ο Θεός τον αναστατωμένο λαό, να μην γίνει εμφύλιος πόλεμος.
144. Για να ευλογήσει ο Θεός τις εργασίες των ανθρώπων, για να είναι ευάρεστες στον Θεό.
145. Για να σταματήσει ο Θεός τις αιμορραγίες των ανθρώπων.

146. Για να θεραπεύσει ο Θεός τους ανθρώπους, που έχουν κτυπηθεί και πληγωθεί στις σιαγόνες από κακούς ανθρώπους.

147 .Για να ημερέψει ο Θεός τα άγρια ζώα του βουνού, για να μην κάνουν κακό στους ανθρώπους και ζημιές στα σπαρτά.

148 .Για να κάνει καιρό ευνοϊκό ο Θεός, για να έχουν αφθονία εισοδημάτων οι άνθρωποι και να δοξάζουν τον Θεό.
Τέλος του οσίου Αρσενίου 

149. Από ευγνωμοσύνη και ευχαριστία στον Θεό για τις μεγάλες του καλοσύνες και για την πολλή του αγάπη, που δεν έχει όρια, και μας ανέχεται (Του Γέροντα).

150. Για να δώσει ο Θεός χαρά και παρηγοριά στους θλιμμένους αδελφούς μας, που βρίσκονται στην ξενιτιά και στους κεκοιμημένους αδελφούς μας, που βρίσκονται στην πιο μακρινή ξενιτιά. Αμήν.  

http://www.agioritikovima.gr/

ΥΠΕΡΟΧΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ (ΦΩΤΟ)


ΔΕΙΤΕ περοσσοτερα: http://fanpage.gr/art/fotografia

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΙΑΚΩΒ

Δέκα ἑπτὰ χρόνια ἔζησε στὴν Αἴγυπτο ὁ Ἰακώβ, ὅπου λόγῳ τοῦ συνεχιζόμενου λιμοῦ τὸν εἶχε φέρει ὁ γιός του Ἰωσήφ. Ὁ πολυκύμαντος βίος του ἔφτανε στὸ τέλος του. Σὲ βαθιὰ γηρατειά, ἑκατὸν σαράντα ἑπτὰ ἐτῶν, ὁ γηραιὸς πατριάρχης ἀρρώστησε. Ὁ Ἰωσὴφ μὲ τὰ δύο παιδιά του, τὸν Μανασσῆ καὶ τὸν Ἐφραίμ, ἔτρεξε κοντά του. 
Τὰ μάτια τοῦ Ἰακὼβ εἶχαν βαρύνει ἀπὸ τὸ γῆρας καὶ δὲν ἔβλεπε καλά. Ἀγκάλιασε τὰ ἐγγόνια του καὶ τὰ φίλησε. 
-  Ὁ Θεὸς μὲ εὐλόγησε πολύ, εἶπε στὸν Ἰωσήφ. Ὄχι μόνο μὲ ἀξίωσε νὰ ξαναδῶ τὸ πρόσωπό σου, ἀλλὰ μοῦ ἔδειξε καὶ τοὺς ἀπογόνους σου. 
Τὰ παιδιὰ προσκύνησαν τὸν γέροντα παππού τους σκύβοντας, κατὰ τὸ ἔθος, τὸ πρόσωπό τους ὣς τὸ ἔδαφος. 
Ὁ Ἰωσὴφ ἔβαλε τότε τὸν πρωτότοκο Μανασσῆ στὰ δεξιὰ τοῦ πατέρα του καὶ τὸν Ἐφραὶμ σὰν μικρότερο στὰ ἀριστερά του. Ὅμως ὁ Ἰακὼβ ἅπλωσε τὸ δεξί του χέρι πάνω στὸ κεφάλι τοῦ Ἐφραίμ, ἐνῶ στὸ κεφάλι τοῦ πρωτότοκου Μανασσῆ ἔβαλε τὸ ἀριστερό του χέρι. Ἔτσι σχημάτισε ἀπὸ πάνω τους τὸ σχῆμα τοῦ σταυροῦ καὶ τοὺς εὐλόγησε. 
Ὁ Ἰωσὴφ ὅμως, βλέποντας πὼς ὁ πατέρας του ἔβαλε στὸν μικρότερο τὸ δεξί του χέρι καὶ στὸν πρωτότοκο τὸ ἀριστερό, στενοχωρήθηκε πολύ. Ἡ εὐλογία τοῦ πρωτότοκου θεωροῦνταν μεγαλύτερη καὶ δινόταν μὲ τὸ δεξὶ χέρι. Νόμισε πὼς ὁ πατέρας του μέσα στὴ γεροντική του τύφλωση ἔκανε λάθος. Ἔπιασε λοιπὸν τὸ δεξὶ χέρι τοῦ Ἰακὼβ καὶ πῆγε νὰ τὸ βάλει στὸ κεφάλι τοῦ Μανασσῆ. 
-  Ὄχι ἔτσι, πατέρα μου, εἶπε. Αὐτὸς ἐδῶ εἶναι ὁ πρωτότοκος. 
- Τὸ γνωρίζω, τέκνο μου, ἀπάντησε ὁ Ἰακώβ. Θὰ γεννηθεῖ καὶ ἀπὸ τὸν Μανασσῆ λαὸς πολύς. Θὰ δοξαστεῖ κι αὐτός. Ἀλλὰ ὁ νεώτερος ἀδελφός του, ὁ Ἐφραίμ, θὰ εἶναι μεγαλύτερός του καὶ οἱ ἀπόγονοί του θὰ εἶναι πλῆθος λαῶν. Μ᾿ αὐτοὺς τοὺς δύο θὰ εὐλογηθεῖ ὁ Ἰσραὴλ καὶ ὅλοι, ὅταν θὰ εὔχονται, θὰ λένε: Μακάρι νὰ σὲ κάμει ὁ Θεὸς σὰν τὸν Ἐφραὶμ καὶ τὸν Μανασσῆ. 
Ἔτσι ὁ Ἰακὼβ εὐλόγησε τὸν Ἐφραὶμ περισσότερο ἀπὸ τὸν πρωτότοκο Μανασσῆ (Γεν. 48, 1-20). 
Ἡ ἐναλλαγὴ τῶν χεριῶν τοῦ πατριάρχη Ἰακὼβ κατὰ τὴν εὐλογία τῶν ἐγγονῶν του δὲν ἔγινε καθόλου τυχαῖα, ἀλλὰ «τὸ κραταιὸν τοῦ Σταυροῦ προεδήλωσε σύμβολον» (Ἰδιόμ. Λιτῆς τῆς Ὑψώσεως). Ἂν καὶ εἶχε καμφθεῖ ἀπὸ τὸ γῆρας ὁ Ἰακὼβ καὶ εἶχε ταλαιπωρηθεῖ ἀπὸ τὴν ἀρρώστια του, ὅμως ἀνόρθωσε τὸ κορμί του καὶ ἔδωσε σταυροειδῶς τὴν εὐλογία του, γιὰ νὰ προεικονίσει «τὴν ἐνέργειαν τοῦ ζωηφόρου Σταυροῦ». 
Καὶ ὁ μὲν Ἰακὼβ ἐνισχύθηκε ἀπὸ τὸν τύπο ἁπλῶς τοῦ Σταυροῦ ποὺ σχημάτισε μὲ τὰ χέρια του καὶ ὑπερνίκησε τὸ γῆρας καὶ τὴν ἀδυναμία του. Ὁ Χριστὸς ὅμως διὰ τοῦ Σταυροῦ του «τὴν παλαιότητα τοῦ νομικοῦ σκιώδους γράμματος ἐκαινογράφησε καὶ τὴν ψυχόλεθρον νόσον τῆς πλάνης ἀπήλασε». Ἔδιωξε τὴν καταστροφικὴ γιὰ τὴν ψυχὴ νόσο τῆς πλάνης καὶ ἀνακαίνισε τὴν παλαιότητα καὶ τὴ σκιὰ τοῦ γράμματος τοῦ (Μωσαϊκοῦ) νόμου, ἀναζωογονώντας το μὲ τὸ νέο πνεῦμα τῆς Χάριτος. Στὸ γράμμα τῆς Παλαιᾶς περιέχεται πλέον τὸ πνεῦμα τῆς Καινῆς Διαθήκης (ἅγ. Νικόδημος Ἁγιορείτης). 
Μὲ τὴ σταυροειδῆ του εὐλογία ὁ Ἰακὼβ ἔδειξε ἐπὶ πλέον ὅτι ὁ νομολάτρης λαός, οἱ Ἑβραῖοι, εἶναι ἕνα «πρεσβύτερον κλέος». Μιὰ παλιά, γερασμένη δόξα. Καὶ συμβολίζεται σωστὰ ἀπὸ τὸν Μανασσῆ, τὸν πρεσβύτερο γιὸ τοῦ Ἰωσήφ. Γι᾿ αὐτὸ δὲν θέλησε νὰ ἀλλοιώσει τὸν τύπο τοῦ Σταυροῦ ποὺ ἔκαμε μὲ τὰ χέρια του, ὅταν ὁ Ἰωσὴφ τοῦ ὑπέδειξε ὅτι μπέρδεψε τὰ κεφάλια τῶν παιδιῶν του. Ἤθελε νὰ κηρύξει ὅτι «ὑπερέξει λαὸς Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ νεοπαγής, Σταυρῷ τειχιζόμενος». Ἕνας ἄλλος λαὸς τοῦ Χριστοῦ νεοσύστατος, περιχαρακωμένος ἀπὸ τὸν Σταυρό, θὰ ἀναδειχθεῖ ἀνώτερος ἀπὸ τὸν παλαιό. Καὶ συμβολίζεται ἀπ᾿ τὸν νεώτερο Ἐφραίμ, ποὺ πῆρε γι᾿ αὐτὸ μεγαλύτερη εὐλογία ἀπ᾿ τὸν πρεσβύτερο ἀδελφό του (Κανὼν Ὑψώσεως, ᾠδὴ ς'). 
Ἐσύ; Τί γοητεία βρίσκεις ἀκόμα στὴ γερασμένη δόξα τοῦ παλαιοῦ ἀνθρώπου μέσα σου; Δὲν εἶναι πιὰ καιρὸς ἡ χάρη τοῦ Σταυροῦ νὰ σὲ ἀνακαινίσει; Νὰ νοιώσεις τὴν ὑπεροχή τοῦ νέου ἀπέναντι στὸ παλαιό; (πρβλ. Β΄ Κορ. 5, 17). 

π. Δημητρίου Μπόκου 
(ΛΥΧΝΙΑ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ, ἀρ. φ. 362, Σεπτ. 2013)

ΥΠΕΡΟΧΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΘΩΝΑ

ΠΗΓΗ:Άπαντα ορθοδοξίας

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

"Ήρθε η ώρα της επανάστασης των Ελλήνων" ( Ο Μεσογαίας Νικόλαος)

Η άποψη ότι δεν θα αφήσει ο Θεός που λένε κάποιοι της εκκλησίας δεν είναι έτσι . Αφήνει ο Θεός σας πληροφορώ. Άφησε 400 χρόνια σκλαβιάς άφησε να πέσει η Τσαρική Ρωσία…

Απόσπασμα από συνέντευξη.

Η εκκλησία τι θέση μπορεί να έχει σε αυτήν την επανάσταση; Και τι μερίδιο ευθύνης έχει σε αυτό το κατρακύλισμα;

Η ευθύνη της εκκλησίας είναι μεγάλη γιατί έγινε μέρος του κρατικού συστήματος στον τρόπο της σκέψης και της δράσης. Αγκαλιάστηκε με το κράτος και δεν είχε ελεύθερα χέρια να αγκαλιάσει το λαό πλέον. Δεν αγκαλιάζεις το λαό μόνο με τα συσσίτια που είναι σημαντικό και αυτό δεν το αμφισβητώ βέβαια .

Τον λαό όμως τον αγκαλιάζεις περισσότερο με τις πολιτιστικές ρίζες του τον πολιτισμό που έχει μέσα του τον τρόπο της σκέψης του τις βαθύτερες εσωτερικές ανάγκες του. Δεν ξεδιψάσαμε τον λαό εμείς αρκεστήκαμε στα ήθη και τα έθιμα στους εξωτερικούς τύπους. Τι έχουμε να πούμε σήμερα στα νέα παιδιά ; ψάξαμε την διάλεκτο των νέων παιδιών ; Αν  τα θέλουμε δεν τα θέλουμε για να αυξήσουμε τους οπαδούς του εκκλησιαστικού κλάμπ. Η εκκλησία δεν φτιάχνει οπαδούς. Η εκκλησία φτιάχνει αγίους.

Διαφέρει το ένα από το άλλο. Και άγιος σημαίνει ελεύθερος άνθρωπος. Άγιος δεν είναι αυτός που τηρεί πέντε δέκα κανόνες μηχανικές εντολές. Θα πει ότι είναι κάποιος που κανονικά ελευθερώνεται «τω αγαθώ.» Συναντά έτσι το Θεό . Δεν φαίνεται ο Θεός όταν υπάρχει το νέφος και η ομίχλη των Παθών. Πρέπει να φύγει η ομίχλη για να δεις τον ήλιο.

Είναι αργά πιστεύετε τώρα για την εκκλησία να κερδίσει το χαμένο έδαφος για να κάνει το χρέος της και απέναντι στον πολιτισμό μας ;

Όχι ποτέ δεν είναι αργά. Ίσα ίσα θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία μέσα στην πλήρη απαξίωση των πάντων να δοθεί αυθεντικός λόγος. Σήμερα όμως αυτό που νομίζει η νεολαία ότι είναι εκκλησία, είναι κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που στην πραγματικότητα είναι η εκκλησία. Άρα το να πεις τη λέξη εκκλησία σε σουαχίλι δεν θα το καταλάβει ένας που μιλάει ελληνικά. Πρέπει να γίνει ερμηνεία του όρου,  του τι είναι εκκλησία. Αν εκκλησία είναι ένας συντηρητισμός δεν το καταλαβαίνει ο νέος και δεν είναι εκκλησία αυτό. Αν εκκλησία είναι ελευθερία δεν το φαντάζεται ο νέος σήμερα, φαντάζεται ένα άλλο πράγμα. Συμβιβασμός συντηρητισμός έτσι το περάσαμε στους νέους.

Αυτήν την εποχή η εκκλησία θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο στήριγμα;

Αν και την ην χτυπούν στήνοντας ένα ψέμα  και την τραυματίζουν με τέτοιες πληροφορίες ,αυτή την στιγμή η εκκλησία αποτελεί στήριγμα για το λαό.  60.000 άνθρωποι τρώνε από την εκκλησία «ε χτύπα λοιπόν την εκκλησία να μην φάνε αυτοί οι άνθρωποι.»

Και την χτυπούν γι αυτόν το λόγο.  Ένα κράτος ολόκληρο δεν μπορεί να δώσει φαγητό  κι εμείς εδώ στηρίζουμε τα ιδρύματα του κράτους. Ε χτύπα λοιπόν την εκκλησία να μην το κάνει και αυτό . Αυτό είναι αυτοκτονία. Ας είναι ο στόχος τους αυτός και πάντα θα υπάρχουν τέτοιοι στόχοι από αυτούς που χτυπούν την εκκλησία .Ας είναι όμως και αυτοί που χτυπιούνται αγνοί και καθαροί για να μπορέσουν με την μαρτυρία της ζωής τους να επιβεβαιώσουν τον λόγο τους .

Θα γίνει αυτή η στροφή;

Δεν ξέρω τέτοια τύφλωση που βλέπω να υπάρχει και τέτοια κακότητα μικρότητα μικροψυχία και στενοκαρδία. Όταν βέβαια βρεθεί κανείς σε αδιέξοδο ψάχνει για διεξόδους. Αν εμείς ανοίξουμε την πόρτα αυτής της εκκλησιαστικής διεξόδου θα αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα. Όσο παραμένουμε μουδιασμένοι παρατηρητές δεν θα αλλάξει τίποτα . Τα πράγματα δεν γίνονται από μόνα τους.

Η άποψη ότι δεν θα αφήσει ο Θεός που λένε κάποιοι της εκκλησίας δεν είναι έτσι . Αφήνει ο Θεός σας πληροφορώ. Άφησε 400 χρόνια σκλαβιάς άφησε να πέσει η Τσαρική Ρωσία και να επικρατήσει η μπολσεβική επανάσταση και η αθεΐα και να γκρεμιστούν οι ναοί. Άφησε πολλά πράγματα στην ιστορία και γιατί να μην αφήσει και τώρα; Τι έχει δηλαδή με μας;  Το θέμα λοιπόν δεν είναι αν θα αφήσει ο Θεός αλλά αν εμείς θα αφήσουμε το Θεό. Τον αφήσαμε ,τον αφήσαμε. Δυστυχώς.

Υπάρχει όμως ένας λαός που έχει σπόρο μέσα του και ο άθεος έχει σπόρο για το αγνό. Δεν το πιστεύει όμως ότι μπορεί να είναι αληθινό. Αυτή είναι η αποστολή της εκκλησίας να φυτρώσει ο σπόρος.

Αυτό πάνε να γκρεμίσουν. Αν δουν ότι ένας χτίζει κάτι έρχεται το σύστημα να το γκρεμίσει αυτό . Αρχίζουν και ρίχνουν λάσπη λέγοντας ότι αυτός ας πούμε είναι απατεώνας ,είναι υποκριτής. Δεν πειράζει όμως η εκκλησία στηρίζεται σε μάρτυρες. στηρίζεται σε Χριστό Σταυρωμένο ηττημένο. Η μεγαλύτερη νίκη είναι η ήττα του Σταυρού.

Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος συκοφαντημένος και εξόριστος ήταν .Αυτός όμως έμεινε στην ιστορία και σε αυτόν πίστεψε ο λαός. Δεν πίστεψε στους άλλους. Και σήμερα το ίδιο θα γίνει αρκετά μας χάιδεψαν θα μας κοπανήσουν τώρα και από αυτό το κοπάνημα θα βγει η δόξα μας .

Τι ανατρεπτικό θα μπορούσε να γίνει κατά τη γνώμη σας ώστε να αλλάξει τα ως τώρα δεδομένα ώστε και η εκκλησία να μην έχει μόνο αυτήν την μονότονη όψη και την παθητική θα έλεγα στάση στα γεγονότα;

Φανταστείτε ο Αρχιεπίσκοπος να έπαιρνε την κατάσταση στα χέρια του.Για παράδειγμα γίνεται ένα πανηγύρι σε μια μεγάλη μητρόπολη ας πούμε του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη . Είθισται να κάνουν δώρα και τραπέζια στους δεσποτάδες κλπ.

Φανταστείτε αντί να κάνει τραπέζι στους επισήμους και σε άλλους ο δεσπότης να πει όχι. Η μητρόπολη αυτήν την στιγμή έχει να δώσει για δώρα αλλά δεν θα δώσει. Θα δώσει στα συσσίτια και αντί για τραπέζι στο ξενοδοχείο τάδε θα πάμε με τους
τσιγγάνους να φάμε. Και δεν θα το κάνουμε για να δείξουμε θα φάμε φασολάδα γιατί είναι Τετάρτη.Ο Αρχιεπίσκοπος λοιπόν μπορεί να μπει μπροστά και να μας οδηγήσει σε τέτοιες κινήσεις.

Υπάρχουν αυτοί όμως οι άνθρωποι που θα πρωτοστατήσουν;

Να βρούμε  ανθρώπους ηγετικές φυσιογνωμίες με τον θησαυρό αυτό στην ψυχή τους και να τους βγάλουμε μπροστά. Πρέπει να βρεθούν οι άνθρωποι που ο ένας θα συμπληρώσει τον άλλον και θα τραβήξουν μπροστά. Ο καθένας ότι έχει θα βάλει ο ένας το πνεύμα του ο άλλος το έργο του , ο άλλος τα χαρίσματά του.  Είναι μεγάλη δύναμη να βγει μια συντονισμένη προσπάθεια από ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο χρησιμοποιώντας αυτόν τον θησαυρό. Έτσι θα βγούμε μπροστά αγνά και καθαρά. Είναι δύναμη αυτό.

Μέσα από τους 3 πρώτους αιώνες υπάρχουν 11 εκατομμύρια επώνυμοι μάρτυρες τότε κυοφορήθηκε η εκκλησία. Μέσα από 250 χρόνια διωγμών υπαρκτικού εκφυλισμού. Έτσι βγήκε η εκκλησία.  Και τώρα που κρατικοποιηθήκαμε και γίναμε υπάλληλοι δεν βγαίνει τίποτα.

Δόξα είναι η αφάνεια εκεί γίνεται η δουλειά. Σήμερα μας έχει σκεπάσει η κρίση. Από πάνω έχει νέφος από κάτω όμως έχει πράγμα….

Μπορούμε και χωρίς τους πολιτικούς ;

Φυσικά μπορούμε και χωρίς αυτούς. Η ζημιά άρχισε από αυτούς και από την καταστροφή της παιδείας εδώ και 30 χρόνια και θέλει τώρα 60 χρόνια για να επανέλθουμε.

Η αλλαγή πρέπει να γίνει στην παιδεία για να αλλάξει η νοοτροπία μας. Όχι τώρα που πρέπει να μάθουμε τον ελληνικό πολιτισμό σαν ξένη γλώσσα στους Έλληνες. Και δεν πρέπει να βλέπουμε τι κάνουν οι πολλοί η κατάσταση θα αλλάξει από πυρήνες, πυρήνες αντιστάσεως. Φιλική εταιρεία δεν ήταν πολλοί ήταν λίγοι. Κολοκοτρώνης , προύχοντες ήταν λίγοι. Εδώ εκεί δεξιά αριστερά έτσι γίνονται οι επαναστάσεις που είπαμε πριν. Να υπάρξουν ομάδες ανθρώπων που να λένε αλήθειες και να συσπειρωθούν και να δει ο καθένας τι μπορεί να κάνει από το δικό του μετερίζι.

Νιώθω σαν να θέλω να βγάλω τον πόνο της ψυχής μου έχω πάθος μέσα μου και έχω ανάγκη να το εκφράσω όπως και άλλοι θα είναι σαν εμένα.

Πρέπει να γίνει επανάσταση Πίστεως διότι το έρισμα της Πίστεως μας σπάσανε γι αυτό μετά δεν υπάρχουν αξίες.

Εγώ τις ελπίδες μου δεν τις στηρίζω καθόλου στους πολιτικούς. Τελειώσανε , δεν υπάρχουν ούτε στην Ευρώπη ούτε εδώ. Θα ήθελα να είχαμε τους καλύτερους πολιτικούς να διαχειριστούν και να εμπνευστούν καταστάσεις. Η ιστορία στηρίζεται σε σωστές πολιτικές αποφάσεις και η καταστροφή στηρίζεται σε λάθη συγκεκριμένων ανθρώπων. Η επιτυχία μιας επανάστασης οφείλεται σε πρόσωπα.

Αλλά εγώ το πολιτικό σύστημα δεν τον πιστεύω πολύ . Η επανάσταση είναι πολιτισμός. Σήμερα όλοι πιστεύουν ότι πόλεμοι και επαναστάσεις γίνονται με την οικονομία ,όχι λοιπόν οι πόλεμοι γίνονται με τον πολιτισμό.

Εγώ είμαι γεμάτος φωτιά αυτήν την στιγμή μέσα μου , λεφτά δεν έχω αλλά αγαπώ τον πολιτισμό μας τον θησαυρό μας γι αυτό παράτησα την επιστήμη γιατί δεν μετράει τόσο μέσα μου  όσο αυτά που σας είπα. Άφησα την επιστήμη γιατί δεν πιστεύω σε μια επιστημονική επανάσταση σε ανατροπή του κόσμου από την επιστήμη. Πιστεύω στην ανατροπή των δεδομένων από τον πολιτισμό.
agathan.wordpress.com

Επτά ωφέλιμες και παρήγορες σκέψεις ..

Στον καιρό των θλίψεων θα ωφεληθείς πολύ, αν φέρνεις συχνά στο νου σου τις ακόλουθες σκέψεις, μελετώντας και αναλύοντάς τες σε βάθος και πλάτος με τον δικό σου τρόπο και λογισμό.

1. Τι ήσουνα πρίν γεννηθείς, πρίν κάν συλληφθείς στη μήτρα της μητέρας σου; Δεν είχες μήτε σώμα μήτε ψυχή μήτε αίσθηση καμιά. Δεν ήσουνα τίποτα! Και το τίποτα, το μηδέν, είναι λιγότερο κι από ένα άχυρο, ένα χορταράκι, έναν κόκκο σκόνης. Γιατί αυτά έχουν ύπαρξη, εσύ όμως πρίν από τη σύλληψή σου δεν είχες.

    Στοχάσου την ευσπλαχνία του πανάγαθου Θεού, πού από το τίποτα σε δημιούργησε “κατ΄εικόνα” Του, δίνοντάς σου όχι μόνο το υπερθαύμαστο ανθρώπινο σώμα, αυτό το θαύμα των θαυμάτων, με την ποικιλία των οργάνων και των λειτουργιών και των αισθήσεων, αλλά και τη μοναδική θεοειδή ψυχή, με τον λογικό νου, τη θέληση, τη μνήμη και τις άλλες δυνάμεις.

    Αναλογίσου μετά απ΄αυτό, πόση πρέπει να είναι η ευγνωμοσύνη σου σ΄Εκείνον, τον ύψιστο και πανάγαθο Ευεργέτη σου, από τον οποίο πήρες δωρεάν τόσα χαρίσματα, πόσο χρωστάς να Τον αγαπάς, να Τον ευχαριστείς, να Τον δοξολογείς, να Τον υπηρετείς, και πόσο να προσέχεις, ώστεποτέ να μην Του φταίξεις και να μην Τον πικράνεις.

    Αναλογίσου τώρα την αγνωμοσύνη σου απέναντι στον Πλάστη σου, μια και έκανες ακριβώς τα αντίθετα απ΄αυτά που έπρεπε. Αντί να Τον αγαπάς και να Τον ευχαριστείς και να Τον υμνείς και να Τον ευαρεστείς, εσύ Τον καταφρόνησες και Τον εγκατέλειψες και Τον λύπησες, προτιμώντας τα πρόσκαιρα πράγματα και τις εφάμαρτες ηδονές.

    Συλλογίσου πόσες τιμωρίες θα σου άξιζαν για την αχαριστία σου τούτη και πόσο δίκιο θα είχε ο Κύριος, αν σου στερούσε όλα όσα σου έδωσε, ακόμα και τη ζωή, το μεγαλύτερο δώρο Του. Αυτή η σκέψη, πιο πολύ απ΄όλες τις άλλες, θα σου εμπνεύσει θείο φόβο και θα σε βοηθήσει να υπομείνεις κάθε θλίψη, καθώς θα παραδεχθείς αναμφίβολα πώς υποφέρεις λιγότερο απ΄όσο σου πρέπει.

    Θαύμασε την άπειρη και ανερμήνευτη αγαθότητα του Θεού μας, πού, ενώ μπορεί αυτήν ακριβώς τη στιγμή να σε τιμωρήσει βαριά και να σε θανατώσει και να σε κολάσει αιώνια, περιμένει ο πολυεύσπλαχνος τη μετάνοιά σου. Κι αν σε παιδεύει τώρα με μικρές και παροδικές θλίψεις, το κάνει για το καλό σου, σαν στοργικός Πατέρας, για να βγεις από τον κακό δρόμο της αμαρτίας και να έρθεις στον ίσιο της αρετής, ώστε τελικά, λουσμένος και καθαρισμένος στο λουτρό των λυπηρών, ν΄αξιωθείς την απόλαυση του παραδείσου.

    Αποφάσισε, από δω κι εμπρός τουλάχιστον, να δαπανήσεις όλη την υπόλοιπη ζωή σου, τη ζωή που ανήκει σ΄Εκείνον και όχι σ΄εσένα, στη διακονία και στη δόξα Του. Να Τον τιμάς και να Τον ευχαριστείς ακατάπαυστα για τις ευεργεσίες Του, αλλά και ν΄αποδέχεσαι καρτερικά κι αγόγγυστα τις δοκιμασίες που παραχωρεί σαν φάρμακα και γιατρικά της κακίας σου. Να θυσιάσεις, τέλος, πρόθυμα, και τιμή και περιουσία και ζωή ακόμα, παρά να Τον αρνηθείς ή να παραβείς τις εντολές Του.

Αυτά να σκέφτεσαι και να μελετάς, και θα δεις πόσο καρπό και πόση ωφέλεια θα σου δώσουν στον καιρό των θλίψεων.

ΑΜΑΡΤΩΛΩΝ ΣΩΤΗΡΙΑ – του μοναχού Αγαπίου Λάνδου του Κρητός
http://ahdoni.blogspot.gr/

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΠΩΛΟΥΝ ΟΣΟ - ΟΣΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΤΟΥΣ...

Δυστυχώς, η οικονομική δυσχέρεια οδηγεί πολλούς συνανθρώπου μας στην απόφαση να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία - που κληρονόμησαν από τους γονείς - και μάλιστα για ένα "κομμάτι ψωμί". Οι πατεράδες μας και οι μανάδες μας δούλεψαν σκληρά για ολόκληρες δεκαετίες και κατόρθωσαν τελικά με τον ιδρώτα του προσώπου τους να κτίσουν ένα σπιτάκι, το οποίο άφησαν στα παιδιά τους. Αλλά τα παιδιά τους, μη έχοντας τίποτε άλλο, ανταλλάσσουν το σπιτάκι αυτό με λίγα χρήματα για να πληρώσουν τα χρέη ή τους γιατρούς ή τους τοκογλύφους ή τις κακές τους επιλογές ή και την απληστία τους. 

Αυτή την επιγραφή την διάβασα και την φωτογράφησα πριν από δέκα χρόνια σε κάποιο χωριό του ανατολικού Πηλίου. Στην αρχή γέλασα με την ανορθογραφία που την χαρακτηρίζει. Λίγα χρόνια μετά, διαβάζοντάς την και πάλι συγκινήθηκα. Αυτά τα " 2 σπητχα", ίσως, τα αγόρασε για λίγα ευρώ κάποιος Γερμανός ή Άγγλος ή άλλος Ευρωπαίος. Αυτό είναι μια πραγματικότητα και όχι φαντασία. 

Σε πολλά χωριά του Πηλίου, κυρίως του ανατολικού, πολλές αγροτικές εκτάσεις πουλήθηκαν σε ξένους.  Πουλήθηκαν, επίσης, και παλαιά σπίτια, τα οποία ανακαίνισαν άμεσα και τα εκμεταλλεύονται με εξυπνάδα και επαγγελματισμό οι ... Ευρωπαίοι "φίλοι μας". Δεν τους κατηγορώ, διότι είχαν το διακαίωμα να προβούν και σε τέτοιες νόμιμες ενέργειες. Κι όμως, αν δεν μπει κάποιο φρένο, σε λίγα χρόνια οι Έλληνες θα είμαστε μειοψηφία στον τόπο τους. 

Ο Θεός να μας φυλάει από τα χειρότερα

Αποκλείεται να μην δακρύσετε! Τα 8 ψέματα της πάμφτωχης μάνας μου…

Σίγουρα η αγάπη που νιώθει μία μάνα για το παιδί της, δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο είδος αγάπης. Παρά τις όποιες δυσκολίες και τα εμπόδια, οι μανάδες πάντα καταφέρνουν να βάλουν πρώτα τα παιδιά τους, ακόμη και αν οι ίδιες καταλήξουν…τελευταίες.

Στην ιστορία που ακολουθεί μια μητέρα έπρεπε να πει αρκετά ψέματα στο γιο της για να τον μεγαλώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τώρα που αποκαλύφθηκε η αλήθεια, η ιστορία της έγινε παγκοσμίως γνωστή.

Έχετε κάνει ποτέ κάτι παρόμοιο για τα παιδιά σας ή θα το κάνατε αν χρειαζόταν; Αν πιστεύετε ότι οι μητέρες αξίζουν μόνο σεβασμό και θαυμασμό, διαβάστε την παρακάτω ιστορία και θα αλλάξετε γνώμη….

«Η ιστορία ξεκίνησε όταν ήμουν παιδί. Η οικογένειά μου ήταν πολύ φτωχή και ποτέ δεν είχαμε αρκετό φαγητό. Η μητέρα μου πάντα μου έδινε το δικό της πιάτο κι έλεγε «Φάε αυτό το ρύζι γιε μου εγώ δεν πεινάω». Αυτό ήταν το πρώτο ψέμα της μητέρας μου.

Καθώς μεγάλωνα, η μητέρα μου περνούσε τον ελεύθερο χρόνο της, ψαρεύοντας σε ένα ποτάμι. Έτσι από τα ψάρια που έπιανε, θα μπορούσε να μου προσφέρει ένα καλύτερο φαγητό για την ανάπτυξή μου. Καθώς έτρωγα, κάθονταν δίπλα μου και έτρωγε και αυτή ότι κρέας έμενε στα κόκαλα. Όταν της πρόσφερα από το φαγητό μου, έλεγε «Φάε το φαγητό σου γιε μου, δεν μου αρέσουν εμένα τα ψάρια». Αυτό ήταν το δεύτερο ψέμα

Αργότερα για να μπορέσω να σπουδάσω, έψαξε και βρήκε μία δεύτερη δουλειά. Ανακύκλωνε παλιά κουτιά από χαρτόνι και αυτό της έδινε κάποια επιπλέον χρήματα για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Ένα χειμωνιάτικο βράδυ ξύπνησα και την βρήκα με ένα μικρό κερί να δουλεύει ακόμη. Της είπα να έρθει για ύπνο, αλλά μου απάντησε πως δεν είναι κουρασμένη. Αυτό ήταν το τρίτο της ψέμα…

Όταν έφτασαν οι τελικές εξετάσεις ζήτησε άδεια από τη δουλειά της για να με συνοδεύσει. με περίμενε μέσα στη ζέστη για ώρες και όταν τελείωσα ήρθε κοντά μου και μου έφερε ένα μπουκάλι με κρύο νερό. Την είδα κουρασμένη και εξαντλημένη και της είπα να το πιει εκείνη. Η απάντησή της ήταν «Δεν διψάω γιε μου, πιες το εσύ να δροσιστείς». Αυτό ήταν το τέταρτο ψέμα της μητέρας μου…

Μετά το θάνατο του πατέρα μου, η μητέρα μου έπρεπε να βρει τρόπο να καλύψει τις ανάγκες μας. Η κατάσταση της οικογένειάς μας χειροτέρευε και δυστυχώς όλα τα βάρη περνούσαν από πάνω της. Κάποιοι γείτονες της έλεγαν ότι πρέπει να παντρευτεί ξανά και να φτιάξει τη ζωή της από την αρχή. Αυτή όμως έλεγε «Δεν είμαι εγώ για τέτοια, είμαι μεγάλη γυναίκα με παιδί και δεν χρειάζομαι την αγάπη κανενός». Αυτό ήταν το πέμπτο ψέμα της μητέρας μου…

Αφού τελείωσα τις σπουδές μου και έπιασα δουλειά, ήταν ώρα για τη μητέρα μου να ξεκουραστεί, αλλά δεν ήθελε. Πήγαινε κάθε μέρα στη λαϊκή αγορά και πουλούσε κάποια λαχανικά για να καλύπτει τις δικές της ανάγκες. Εγώ δούλευα μακρυά και κάθε μήνα με το που έπαιρνα το μισθό μου, της ετοίμαζα ένα δέμα με τρόφιμα και διάφορα καλούδια, της έβαζα και ένα φάκελο με λεφτά και της τα έστελνα. Αυτή όμως τις περισσότερες φορές, κρατούσε τα πάντα εκτός από τα λεφτά. Με την πρώτη ευκαιρία μου τα έστελνε πίσω και μου έγραφε «Αγόρι μου δεν χρειάζομαι χρήματα, δόξα τον Θεό έχω αρκετά για να ζήσω. Κράτησε τα εσύ που είσαι νέος και έχεις ανάγκες». Αυτό ήταν το έκτο της ψέμα…

Μετά από 3 χρόνια δουλειάς και μεταπτυχιακών σπουδών, μία μεγάλη εταιρεία εμφανίστηκε στο δρόμο μου, η οποία με προσέλαβε με πολύ καλό μισθό και μου χρηματοδότησε το διδακτορικό που πάντα ονειρευόμουν. Τότε γύρισα και είπα στη μητέρα μου ότι η τύχη μας χαμογέλασε. Της ζήτησα να έρθει μαζί μου, να σταματήσει να δουλεύει και επιτέλους να απολαύσει και αυτή κάποιες στιγμές από τη ζωή της. Εκείνη όμως μου είπε, «Άσε με γιε μου στον τόπο μου, εγώ είμαι μια χαρά, κοίτα να κάνεις εσύ τη ζωή σου καλύτερη και μην κοιτάς εμένα». Αυτό ήταν το έβδομο ψέμα που μου είπε…

Στα γεράματά της απέκτησε καρκίνο στο στομάχι. Σε εμένα όμως δεν είπε τίποτα. Μία μέρα όμως αποφάσισα να πάω την δω χωρίς να την προειδοποιήσω. Όταν μπήκα στο σπίτι αμέσως κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά… Γερασμένη και εξασθενημένη καθόταν στο κρεβάτι, προσπαθούσε να γελάσει αλλά φαινόταν ότι έκανε υπερπροσπάθεια. Καθώς με κοιτούσε, με έπιασαν τα κλάματα, δεν άντεξα…

Τότε γύρισε και μου είπε «Γιε μου μην κλαις και μην στεναχωριέσαι, εγώ είμαι μια χαρά» και μου κράτησε το χέρι. Αυτό ήταν το όγδοο ψέμα της κι εκείνη τη στιγμή έκλεισε τα μάτια της για πάντα…»
ΠΗΓΗ: http://official.gr/