menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

"ΠΑΠΑΔΕΣ! ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ"

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γεγονότα...  "ευγνωμοσύνης" εκτυλίχτηκε προ ημερών σ' έναν κεντρικό Ναό μιας μεγαλούπολης της Θεσσαλίας. Ο υπεύθυνος ιερέας του Ενοριακού Φιλόπτωχου Ταμείου εξομολογούσε σε κάποιο παρεκκλήσιο. Εντός του Ναού υπήρχαν αρκετοί πιστοί που περίμεναν τη σειρά τους για να εξομολογηθούν, αλλά και διερχόμενοι που προσκυνούσαν τις ιερές εικόνες. Μια νεαρά κυρία - που κατ' επανάληψη ενισχύθηκε ποικιλοτρόπως από τον ιερέα  αυτό - ζητά κατ' εξαίρεση να εξυπηρετηθεί. Ο ιερέας, με ευγένεια της εξηγεί  πως  εκείνη την ώρα δεν ήταν δυνατό να διακόψει το μυστήριο για να την εξυπηρετήσει και πως η παράδοση των μηνιαίων βοηθημάτων θα γινότανε το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Εκείνη επέμεινε - αδιαφορώντας για την τέλεση του ιερού μυστηρίου και την παρουσία δεκάδων ανθρώπων που περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους για να εξομολογηθούν - λέγοντας πως τα τρία παιδιά της δεν έχουν να φάνε και είχαν ανάγκη από γάλα. Ο κληρικός, μπροστά στην επιμονή και το θράσος της νεαρής κυρίας, υποχώρησε. Έβγαλε το επιτραχήλιό του, βγήκε από το Ναό και κατέβηκε στην αποθήκη του Φιλοπτώχου. Ετοίμασε με ενδιαφέρον ένα δέμα - που περιείχε διάφορα τρόφιμα, γάλα και κρέας - και το παρέδωσε στην  κυρία. Εκείνη δεν είπε ένα "ευχαριστώ", αλλά δυσανασχέτησε και άρχισε να επιτίθεται λεκτικά στον ιερέα, διότι δεν τις έδωσε και ... χρήματα για να αγοράσει, όπως έλεγε πάνες για τα παιδιά της. Ασφαλώς, δεν ήταν οι πάνες που την ενδιέφεραν, αλλά τα χρήματα που θα εξυπηρετούσαν κάποιες... "προσωπικές τους ανάγκες". Η νεαρή κυρία, αφού παράλαβε το δέμα από τα χέρια του υπευθύνου κληρικού, απομακρύνθηκε μουρμουρίζοντας διάφορα περιφρονητικά λόγια για την Εκκλησία και το φιλανθρωπικό της έργο.

Να σημειωθεί δε πως τα ενοριακά φιλόπτωχα ταμεία των Ναών δεν έχουν πια την δυνατότητα να ενισχύουν οικονομικά το πλήθος των πτωχών και προσπαθούν εκ των ενόντων να καλύψουν κάποιες ανάγκες.  Στην κεντρική ενορία που εκτυλίχτηκε το γεγονός που περιγράφουμε, κατά τον μήνα Ιούλιο κανείς εκ των δεκάδων απόρων της ενορίας δεν έλαβε χρηματικό βοήθημα - λόγω δυσκολιών του ταμείου - παρά μόνον διανεμήθησαν σε όλους τρόφιμα, τα οποία συνεχώς μειώνονται. 

Εντός ολίγων λεπτών, εισέρχεται στο εξομολογητήριο ο... "σύντροφος" της νεαρής, ο οποίος άρχισε να υβρίζει τον κληρικό ενώπιον του εκκλησιάσματος, διότι αυτά που τους προσέφερε δεν τα θεώρησε αρκετά, τονίζοντας πως " θα τα πετάξει στα ... μούτρα του".   Φώναζε όσο μπορούσε πιο δυνατά: "ΠΑΠΑΔΕΣ!,  ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΈΡΓΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΕ". Η "διαφήμιση" συνεχίστηκε και στο προαύλιο... Ο πολλάκις ευεργετηθείς κύριος στόλιζε λεκτικά τον ευεργέτη του με κοσμητικά επίθετα που ούτε μπορούν να γραφούν, αλλά ούτε και να ειπωθούν. Εάν στον ναό δεν υπήρχαν και άλλοι άνθρωποι, για να προστατεύσουν τον ιερέα,  τότε θα .... 
Βεβαίως, δεν είναι το πρώτο αρνητικό γεγονός που βίωσαν οι άνθρωποι της Εκκλησίας και μάλιστα οι πατέρες. Οι ύβρεις, οι χλευασμοί, οι πιέσεις, η περιφρόνηση, οι ψεύτικες κατηγορίες, οι εκβιασμοί, οι απάτες και τόσα άλλα, έχουν γίνει αιτία να σκανδαλιστούν πολλοί άνθρωποι και κάποιοι άλλοι να πονέσουν από την αχαριστία και την αυθάδεια κάποιων ανθρώπων που δεν μπορούν να σκεφτούν λογικά. Σ' αυτή την περίοδο της κρίσης δεν υπάρχουν πολλά είδη προς διανομή και προ πάντων χρήματα. Όσα συγκεντρώνει η Ενορία θα πρέπει να διανέμονται με διάκριση και με κοινωνικά κριτήρια. Δυστυχώς, κάποιοι έχουν πιστέψει πως η Εκκλησία έχει υποχρέωση να καλύπτει όλες τις ανάγκες των ανθρώπων που αυτοτιτλοφορούνται άποροι και μακροχρόνιοι... άνεργοι. Κάποιοι απ' αυτούς τους ανθρώπους, έχουν αποκτήσει... "ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ" και επιτίθενται για να τα λάβουν πάση θυσία.... Τι κρίμα!!! 

Η κύρια διακονία του κληρικού και της Εκκλησίας είναι να προσφέρει το ΧΡΙΣΤΟ... 
Προέκταση της αποστολής της είναι και η διακονία των απόρων παιδιών της, τα οποία πρέπει να την έχουν εμπιστοσύνη και να διακρίνονται από ευγνωμοσύνη... 
π. Υάκινθος

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου