menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Στις φυλακές της Τουρκίας


Βασανισμοί, μαρτύρια, κακοποίηση κάθε είδους, ακόμη και σεξουαλική, είναι οι εικόνες που συναντά κανείς στις φυλακές της Τουρκίας. Αυτά υπό το βλέμμα της κυβέρνησης και ενώ η χώρα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Χαρακτηριστικά, ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Χιού Γουίλιαμσον, δήλωσε πως «με την αναστολή των διασφαλίσεων κατά των βασανιστηρίων, η τουρκική κυβέρνηση γράφει λευκή επιταγή στις δυνάμεις ασφαλείας να βασανίσουν και να κακοποιήσουν τους κρατούμενους κατά το δοκούν».
Έπειτα από το πραξικόπημα και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία έχουν συλληφθεί 35.000 άτομα ως ύποπτοι για συμμετοχή στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης. Μετά τις συλλήψεις η κυβέρνηση απέσυρε τους φρουρούς η οποίοι φρόντιζαν να μην γίνονται βασανισμοί, με αποτέλεσμα να ανοίξει ένας ατελείωτος κύκλος βίας.
Η ίδια η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει αλλάξει κατά πολύ τον τρόπο φυλάκισης και το χρονικό διάστημα της κράτησης των υπόπτων. Όπως επισημαίνουν διεθνή δίκτυα, υπό το καθεστώς αυτό, η αστυνομία έχει τη δυνατότητα να θέσει υπό κράτηση επί 30 ημέρες οποιονδήποτε θεωρείται ύποπτος χωρίς δικαστική αναθεώρηση, ενώ πριν το πραξικόπημα το όριο ήταν τέσσερις ημέρες. Οι κρατούμενοι δεν έχουν δυνατότητα επικοινωνίας με δικηγόρο για τις πέντε πρώτες ημέρες, ενώ παράλληλα απειλούνται και οι συγγενείς τους.
Οι κρατούμενοι υποβάλλονται σε σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, με σκοπό την δημιουργία κλίματος τρόμου, αναφέρει η έκθεση του Παρατηρητηρίου, με τουλάχιστον 13 υποθέσεις βασανισμού να έχουν καταγραφεί από συνομιλίες δικηγόρων, ακτιβιστών, πρώην κρατουμένων και άλλων προσώπων με την οργάνωση, τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο
Σε μια εκ των υποθέσεων αστυνομικός φέρεται να είπε σε κρατούμενο: «Εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης κανείς δεν θα ενδιαφερθεί αν σε σκοτώσω. Θα πω απλώς ότι σε πυροβόλησα ενώ προσπάθησε να δραπετεύσεις».
Ο δικηγόρος έγκλειστου δήλωσε στο HRW ότι αστυνομικοί απείλησαν να βιάσουν τον πελάτη του με ένα γκλομπ, προειδοποιώντας τον ότι μέσα σε ένα μήνα θα είχε πεθάνει.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και δηλώσεις τούρκου αξιωματούχου, αρνείται τις καταγγελίες και αναμένεται να απαντήσει στην έκθεση.

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου