menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Μεγάλη η άγνοια για τις συνήθειες που ευνοούν τον καρκίνo

 Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πολλοί εξακολουθούν να αγνοούν πως η παχυσαρκία, το αλκοόλ, η καθιστική ζωή, τα επεξεργασμένα κρεατικά, το πολύ κόκκινο κρέας και η χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξής του.
Ο καρκίνος δεν είναι αναπόφευκτος, αλλά ακόμα και σήμερα πολλοί ενήλικοι εξακολουθούν να αγνοούν ποιοι παράγοντες του τρόπου ζωής επηρεάζουν τις πιθανότητες ανάπτυξής του, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.
Οπως έδειξε, μόνο ένας στους δύο συμμετέχοντες ξέρει ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, ενώ λιγότεροι από τους μισούς συνειδητοποιούν ότι το αλκοόλ, η καθιστική ζωή, τα επεξεργασμένα κρεατικά, το πολύ κόκκινο κρέας και η χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών επίσης σχετίζονται θετικά με αυτόν.
«Είναι προφανές ότι υπάρχει τεράστιο έλλειμμα στις γνώσεις για την πρόληψη του καρκίνου» δήλωσε η δρ Αλις Μπέντερ, επικεφαλής των Προγραμμάτων Διατροφής του Αμερικανικού Ιδρύματος Ερευνας του Καρκίνου (AICR), για λογαριασμό του οποίου πραγματοποιήθηκε η έρευνα.

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι μεγάλο ποσοστό ερωτηθέντων πιστεύει λανθασμένα ότι το στρες, η ακολούθηση μιας διατροφής με πολλά λιπαρά και άλλοι, μη τεκμηριωμένοι παράγοντες σχετίζονται με τη νόσο.
«Η διαφορά ανάμεσα στο τι ισχύει και στο τι πιστεύει ο κόσμος προκαλεί ανησυχίες, διότι υποδηλώνει ότι οι τεκμηριωμένοι παράγοντες κινδύνου επισκιάζονται από τις ειδήσεις για ασαφείς ή μη οριστικές έρευνες» πρόσθεσε η δρ Μπέντερ.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, παρότι σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες (το 93%) έχουν πια μάθει ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο και ότι ο ήλιος επίσης είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου (τον αναγνωρίζει το 84%), περισσότεροι από τους μισούς νομίζουν ότι και τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι καρκινογόνα, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία γι’ αυτό.
Εξίσου αμφίβολο είναι και το ότι η ακολούθηση μιας διατροφής με πολλά λιπαρά προκαλεί καρκίνο, αλλά παρ’ όλα αυτά το πιστεύει το 44% των ανδρών και των γυναικών.

Αντιθέτως, μόνο ο ένας στους δύο ξέρει ότι τα περιττά κιλά τροφοδοτούν την ανάπτυξη όχι μιας ούτε δύο, αλλά έντεκα διαφορετικών μορφών καρκίνου, και ότι η απόκτηση και διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι το δεύτερο σημαντικότερο μέτρο (μετά την αποφυγή του καπνίσματος) για την πρόληψή τους.
Επιπλέον, λιγότεροι από τέσσερις στους δέκα (μόλις το 39%) ξέρουν ότι η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο και ότι 30 λεπτά μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα την ημέρα προστατεύουν από τους καρκίνους του παχέος εντέρου, του μαστού και του ενδομητρίου, σύμφωνα με το AICR.

Εξίσου λίγοι είναι και όσοι ξέρουν ότι το αλκοόλ είναι καρκινογόνο, προκαλώντας τουλάχιστον έξι διαφορετικούς καρκίνους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται αυτοί του παχέος εντέρου, του μαστού, του ήπατος και του οισοφάγου.
Οσον αφορά τα επεξεργασμένα κρεατικά, όπως το χοτ ντογκ και το μπέικον, μόνο το 40% ξέρει ότι η συχνή κατανάλωση σχετίζεται με τους καρκίνους του στομάχου και του παχέος εντέρου, ενώ μόνο το 35% ανδρών και γυναικών συνειδητοποιεί ότι το πολύ κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο και γι’ αυτό πρέπει να περιορίζεται σε μία μερίδα την εβδομάδα.

Το AICR υπολογίζει ότι μόνο με την προσεγμένη διατροφή, τον έλεγχο του σωματικού βάρους και τη συστηματική φυσική δραστηριότητα μπορεί να αποφευχθεί ένα στα τρία κρούσματα καρκίνου, ενώ αν συνυπολογιστεί η αποφυγή του καπνίσματος και της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, τότε μπορεί να αποφευχθεί ένα στα δύο κρούσματα.
«Συνήθως είναι πιο εύκολο να ανησυχεί κανείς για τα γονίδια ή για πράγματα που δεν μπορεί να ελέγξει, παρά για τις καθημερινές επιλογές του, αλλά γεγονός παραμένει ότι μερικές βασικές, καλές συνήθειες έχουν τη δύναμη να αποτρέπουν χιλιάδες κρούσματα καρκίνου κάθε χρόνο» τόνισε η δρ Μπέντερ. «Και αυτό δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση».

http://ygeia.tanea.gr

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου