menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

ΒΟΛΟΣ: ΕΠΙΤΥΧΉΣ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ" (21/06).

Από την ομιλία του π. Θεοδώρου Μπατάκα, συγγραφέα του βιβλίου
Ήδη, όλοι οι προλαλήσαντες, μας παρουσίασαν το παιδικό βιβλίο: «ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ», μ’ ένα υπέροχο και πρωτότυπο τρόπο. Τα είπαν όλα με απλότητα, ευαισθησία και αγάπη, χρησιμοποιώντας ως πνευματικά εργαλεία: τον λόγο, το τραγούδι, τη ποίηση, το θέατρο, τη μουσική, τον ήχο και το φως. Τους ευχαριστούμε και τους συγχαίρουμε εκ καρδίας.
Αυτό το βιβλίο, γράφτηκε από έναν Ελληνορθόδοξο ιερέα, από αγάπη και μόνο για τα μικρά παιδιά, αλλά και από μια μεγάλη αγωνία και πόνο, αφού βλέπει καθημερινά να δηλητηριάζονται οι ψυχές και ο νους τους με χίλιους δυο βλαπτικούς και επιζήμιους τρόπους, με όπλα το δέλεαρ της τεχνολογίας και του εκσυγχρονισμού, επείσακτα και αλλότρια προς τον ελληνικό τρόπο υπάρξεως.
Τα κείμενα αυτού του βιβλίου αποτελούν ταυτόχρονα και μια αυθόρμητη αντίδραση στην επίμονη επιδίωξη παραγόντων  να γκρεμιστεί η εικόνα του Θεού από τις ψυχές των παιδιών μας, να αλλοιωθεί η εικόνα της παραδοσιακής ελληνορθόδοξης οικογένειας και να περιφρονηθούν οι αρετές της πίστεως, της αγάπης, του σεβασμού, της σεμνότητας, της αλληλεγγύης, της ηθικής και τόσων άλλων πανορθόδοξων αξιών.
Θελήσαμε να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια της Εκκλησίας μας να διασώσει τα πατρογονικά  μας κειμήλια ως πολύτιμη παρακαταθήκη, διδάσκοντας στα παιδιά μας το ήθος της, που είναι η ψυχή και το κέντρο της. Αυτό το ήθος βίωσαν και μας παρέδωσαν οι καλοί μας γονείς, οι ιερείς και οι δάσκαλοί μας, που, παρά τις δύσκολες συνθήκες ζωής, κατόρθωσαν με την προσευχή τους και το έμπρακτο παράδειγμά τους να μας οδηγήσουν στην όντως ζωή.
Ο μεγάλος μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης ήδη από το 1990 μας προειδοποιούσε ''Θέλει μελτέμι γερό, γεννημένο στην Τήνο, που να΄ ρθει με την ευχή της Παναγίας και να καθαρίσει τον τόπο απ΄ όλων των λογιών της Τουρκιάς και της γηραιάς Ευρώπης τ΄ απομεινάρια...".  
Επίσης, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα της περιόδου της Παλιγγενεσίας, ο Διονύσιος Σολωμός, είναι σήμερα πιο επίκαιρος από ποτέ,  λόγω ακριβώς της γνωστής ρήσης «Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;»
Οι αφηγήσεις, τα παραμυθένια διηγήματα και τα παραμύθια, που φιλοξενούνται στο βιβλίο: «ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ», γράφτηκαν μέσα στην ησυχία της φύσης, μακριά από τις μέριμνες και τον θόρυβο της πόλης, κοντά σε ακρογιαλιές, σε γραφικά χωριουδάκια, σε προαύλια εξωκκλησίων και σε κάποιες αγροικίες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μας διακοπών. Δεν πρόκειται για αντιγραφή παλαιοτέρων παραμυθιών και διηγημάτων, αλλά για μια νέα προσπάθεια, μακριά από μάγους, μάγισσες, σκληρούς πολεμιστές και δράκους.
Σ’ αυτό το υπέροχο ταξίδι της συγγραφής, μας καθοδήγησαν: τα παιδικά μας βιώματα και οι εμπειρίες που αποκτήσαμε στην ιδιαίτερη πατρίδα μας το Τρίκερι, κοντά στους ευλογημένους γονείς μας - τον καπετάν Βασίλη και την ευσεβέστατη μητέρα μας Ματούλα, οι ψυχές των οποίων ευχηθείτε να αναπαύονται στην αγκαλιά του Θεού.
Αυτά τα απλά κείμενα δεν προορίζονταν αρχικά για να γίνουν βιβλίο. Κάποιοι αδελφοί, συνεργάτες, πνευματικά μας παιδιά, αλλά και συγγενείς, μας παρότρυναν να τα εκδώσουμε, λέγοντάς μας πως ο ιερεύς δεν έχει μόνο σαρκικά παιδιά και εγγόνια, αλλά κι ένα πλήθος άλλαπου έχουν την ανάγκη της στοργής και της αγάπης του. Καιτελικά, μας έπεισανκαι να που σήμερα παραδίδουμε με αγάπη σ’ όλα τα παιδιά αυτό το βιβλίο.
Τους ευχαριστώ όλους για την βοήθεια και την στήριξη, αλλά κυρίως και πρωτίστως την καλή μου συνεργάτιδα στο «ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟ», την φιλόλογο κ. Κερασία Παπαγεωργίου – Γκαβανούδη, που κοπίασε ιδιαιτέρως, ως υπεύθυνη της φιλολογικής επιμέλειας των κειμένων…

Ρεπορτάζ και φωτογραφίες από την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου 
"ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ", θα αναρτηθούν αύριο. 

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου