menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ "ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ" ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.

Ο μεγαλοπρεπής Ι. Ν. της Αγίας Άννης Κατερίνης

Την Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2017, μια ομάδα εθελοντών του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων, «Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ», με επικεφαλής τον Πρόεδρο αυτού, Πρωτοπρεσβύτερο, πατέρα Θεόδωρο Μπατάκα, πραγματοποίησε επίσκεψη στη Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, στην πόλη της Κατερίνης. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε, ύστερα από πρόσκληση του Αρχιμανδρίτου του Ι. Ναού της  Αγίας ΄Αννης, πατρός Διονυσίου προς τον πατέρα Θεόδωρο, με σκοπό να ομιλήσει προς τους εκεί παρευρισκομένους  πατέρες και αδελφούς.
        Η ομιλία του πατρός Θεοδώρου με θέμα: «Οι εμπειρίες μου από τη διακονία των φυλακών», εντάσσεται στις εκδηλώσεις «θεοπρομητορικα 2017», που πραγματοποιούνται στην Κατερίνη, στα πλαίσια της εορτής της Αγίας Άννης.
 Φτάνοντας το απόγευμα στον Ιερό Ναό, συμμετείχαμε στην ακολουθία των εγκωμίων της Αγίας Άννης και το απόδειπνο που ακολούθησε, προσκυνήσαμε τα ιερά λείψανα της Αγίας και κατόπιν, μετά τη θερμή υποδοχή μας από τους εκεί αδελφούς που διακονούν στο ναό, περάσαμε σε έναν ιδιαίτερο και όμορφο χώρο για να παρακολουθήσουμε την ομιλία του πατρός μας.
Ο πατήρ Θεόδωρος, με μία εμπεριστατωμένη και βιωματική ομιλία, συγκίνησε και καθήλωσε όχι μόνο τους παρευρισκομένους αδελφούς της Κατερίνης, που για πρώτη φορά άκουγαν εμπειρίες από τη διακονία των φυλακών, αλλά και όλους εμάς τους εθελοντές  που είμαστε γνώστες κάποιων σχετικών γεγονότων.
Η ομιλία ξεκίνησε από τον Αύγουστο του 1995, κάνοντας λόγο για τον αποφυλακισμένο αδερφό Νικολάο, που η  Μητρόπολη Δημητριάδος περιέθαλψε και φιλοξένησε και ο οποίος αποτέλεσε το έναυσμα για τη σύλληψη της ιδέας και κατόπιν την ίδρυση του Σ.Σ.Κ. «Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ».
Αναφέρθηκε κυρίως στις φυλακές Κασσαβέτειας και την εβδομαδιαία διακονία του για πολλά χρόνια και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο χώρο αυτόν, κυρίως στο ξεκίνημά του. Μίλησε για τον τρόπο προσέγγισης των κρατουμένων και την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων, για τις άσχημες συνθήκες κράτησης, για τον πόνο που βιώνουν οι άνθρωποι αυτοί και για τη μετάνοια ορισμένων εξ αυτών. Ανέφερε συγκλονιστικά γεγονότα φυλακισμένων που γνώρισε καλύτερα και δέθηκε μαζί τους, θέλοντας να καταδείξει τη δυστυχία των ανθρώπων αυτών και την ανάγκη που έχουν από τη δική μας συμπαράσταση και τη βοήθεια της πολιτείας. Ο πατέρας Θεόδωρος επέμενε ιδιαίτερα και θέλησε να περάσει το μήνυμα πως και ο κρατούμενος είναι αδελφός μας και θα πρέπει να τον σκεφτόμαστε με συμπάθεια και αγάπη.
Κατόπιν αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας του Συλλόγου, στις τέσσερις δομές του και στη δράση της καθεμιάς, στην προσφορά του «Εσταυρωμένου» και το άνοιγμά του σε όλες τις ευπαθείς ομάδες, που δεν περιορίζεται μόνο εντός του Νομού Μαγνησίας αλλά επεκτείνεται και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας, ακόμα και στο εξωτερικό, τονίζοντας: «όπου χώρος κράτησης και εμπερίστατος αδελφός, εκεί και «Ο Εσταυρωμένος».
Μίλησε για την προσφορά των εθελοντών και για τη μη χρηματοδότηση του Συλλόγου από το κράτος, τονίζοντας ότι η κύρια πηγή εσόδων του είναι η προσφορά των πολιτών, που πηγάζει από την αγάπη προς τον αδελφό, η πώληση των βιβλίων, η οργάνωση εκδηλώσεων και άλλες δραστηριότητες.
Με το τέλος της ομιλίας του πατρός Θεοδώρου, ο πατήρ Διονύσιος τον ευχαρίστησε θερμά για τις πληροφορίες που έδωσε και τα τόσα ενδιαφέροντα που ανέφερε, κάνοντάς τους κοινωνούς αυτού του σημαντικού κοινωνικού προβλήματος, τον συνεχάρη για το έργο του «ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ» και παρότρυνε όλους να ενισχύσουν το έργο αυτό, αγοράζοντας βιβλία. Ο πατήρ Θεόδωρος κατόπιν μοίρασε σε όλους τους εξερχομένους μία όμορφη εικόνα της Παναγίας.
Στη συνέχεια περάσαμε στον εντυπωσιακό Ι. Ναό του Αγίου Φανουρίου και προσκυνήσαμε την εικόνα του, θαυμάζοντας ταυτόχρονα και μια άλλη εικόνα του Αγίου, στην οποία εμφανίζεται να είναι φυλακισμένος.
Κατόπιν οδηγηθήκαμε σε μία ζεστή αίθουσα, όπου οι φιλόξενοι ιερείς και εθελοντές κάτοικοι της περιοχής, μάς παρέθεσαν ένα ωραίο δείπνο σε μια φιλική και ευχάριστη ατμόσφαιρα. Εκεί μας δόθηκε η ευκαιρία να ακούσουμε από τον πατέρα Διονύσιο για τις ενοριακές δράσεις του ιερού ναού της Αγίας Άννης, για το άνοιγμά τους προς τους νέους, την κατήχηση και τη σχολική βοήθεια και το φιλανθρωπικό τους έργο. Στο τέλος, φεύγοντας συγκινημένοι και ευχαριστώντας τους θερμά για την εγκάρδια φιλοξενία τους, παραλάβαμε από τον πατέρα Διονύσιο, ένα ημερολόγιο της νέας χρονιάς, έκδοση της Μητρόπολής τους, αφιερωμένο στον ιδρυτή της τοπικής τους Εκκλησίας, Απόστολο Παύλο.
Πάτερ Θεόδωρε, σας ευχαριστούμε θερμά γι΄ αυτές τις όμορφες ώρες και εμπειρίες.
Κ.Π. 
Το εσωτερικό του Ι.Ν. της Αγ. Άννης                   Ο υπόγειος Ι. Ν. του Αγίου Φανουρίου

Η εικόνα της προμήτορος Αγίας Άννης                    Ο Άγιος  Φανούριος στη φυλακή 

 
Η κατάμεστη και φιλόξενη αίθουσα, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση 

Ο ομιλητής της βραδιάς π. Θεόδωρος Μπατάκας, Πρόεδρος του "ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ" 

Οι εθελόντριες του "ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ" κατα την ώρα της διακονίας τους.

Ο ομιλητής, με τους φιλόξενους πατέρες του Ιερού Ναού Αγίας Άννης Κατερίνης: 
π. Διονύσιο, π. Δημήτριο και π. Ευάγγελο

Στιγμιότυπα από το δείπνο που παρέθεσαν  στην αντιπροσωπεία του "ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ" 
οι πατέρες του Ναού και οι καλοί τους συνεργάτες. 

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου